Beograd, 22.06.2017.Nezavisni policijski sindikat Srbije koristi sva svoja pravno raspoloživa sredstva da zaštiti kako interese svih policijskih službenika tako i pojedinačno pomogne pripadnicima MUP-a. Slučaj kolege Igora Đokića koji nam se nedavno obratio za pomoć naveo je da se zapitamo ko i zašto policijske službenike „pušta niz vodu“ nakon opravdane upotrebe sredstava prinude.

Policijski službenik sredstva prinude upotrebiće samo ako se na drugi način ne može izvršiti zadatak, srazmerno opasnosti koja preti zakonom zaštićenom dobru i vrednosti, odnosno težini dela koje se sprečava ili suzbija.“ stoji u Čl. 105 Zakona o policiji. Pravilnikom o načinu upotrebe sredstava prinude precizirane su situacije kada je to opravdano, kao i kontrola opravdanosti i pravilnosti iste. Međutim, i kada nadležni organi MUP-a ne nađu nikakve nepravilnosti policijski službenik „prelazi u ruke“ tužilaštva i suda i od tada je prepušten, ne baš ispravnoj, sudskoj praksi. Sve što od poslodavca dobije je pravna pomoć, ali i pored toga iz ovakve pravosudne bitke policijski službenik najčešće izađe poražen.

Zašto je zakonodavac u pomenutom slušaju napravio jaz i naneo direktnu štetu policijskim službenicima? Samim tim, ovom lošom praksom dovodi se u pitanje i očuvanje života naših građana u svakoj sledećoj kritičnoj situaciji, jer će poučen prethodnim (ne baš svetlim) iskustvom kolega policijski službenik opravdano oklevati sa upotrebom sredstava prinude i tako ugroziti svoj i živote onih koje štiti. Primer kolege Ristića iz Niša, koji je nakon 20 godina osuđen zbog toga što je upotrebom vatrenog oružja sprečio eventualni masakr, zatim pomenuti Đokić koji je osuđen iako je pravovremenom reakcijom zaštito svoj i živote kolega mogu samo da deluju demotivišuće na ostale policijske službenike.

milos velikiMnogo je primera gde je MUP opravdao upotrebu sredstava prinude, a zatim su policijski službenici nakon višegodišnjih sudskih postupaka bivali sankcionisani, bez bilo kakve psihološke zaštite u međuvremenu. To je za rezultat imalo i izgubljene živote, poput Radenka Ilića (23) iz PS Stari Grad koji je nakon nereagovanja nadređenih popustio pod psihološkim pritiskom i oduzeo sebi život. Pozitivna reakcija MUP-a nakon inicijative našeg sindikata u slučaju Đokić je dobra, ali potrebno je da se ovakvi slučajevi preduprede i da se nađe trajno rešenje. Zakonodavac mora uzeti u obzir ove manjkavosti i izmenom Krivičnog zakona, odnosno usklađivanjem sa Zakonom o policiji u kritičnim odredbama zaštititi živote ne samo policijskih službenika, već svih građana.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Press NPSS