Beograd, 28.06.2017.Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) oštro osuđuje napad na saobraćajnog policajaca koji se dogodio danas. Ovom prilikom tražimo od nadležnih da se po pitanju višestrukih povratnika i lica koja su već od ranije poznata pravosudnim organima, ali i za sve napadače na policijske službenike primenjuju oštrije kazne.

Danas oko 15h na obilaznici prema Ostružnici, policijski službenik Dejan Đorđević zadobio je teške telesne povrede dok je bio na dužnosti. Saobraćajni policajac Đorđević prilikom redovne kontrole saobraćaja na ovoj deonici dao je znak vozilu marke tojota da se zaustavi. Međutim vozač se na to oglušio i direktno automobilom udario u saobraćajca i zaustavio se tek nakon 50ak metara. Od siline udarca saobraćajni policajac je zadobio teške telesne povrede i nalazi se trenutno u Urgentnom centru.

Vozač tojote (1987) priveden je, a proverom evidencije utvrđeno je da je lice za kojim već postoje raspisane tri potrage.

Ovo je, u poslednjih mesec dana četvrti slučaj u kom je saobraćajni policajac povređen od strane vozača koji su se oglušili o saobraćajne propise i naređenja policijskog službenika i tom prilikom teže ili lakše povredili istog. Nereagovanjem na ovakve incidente ostavlja se prostor za nove. Ovo samo znači da za neke vozače ne postoje nikakvi saobraćajni znaci i da su kao takvi potencijalna opasnost i pretnja po živote svih učesnika u saobraćaju , a to se mora pod hitno sankcionisati.

milos velikiSvaki napad na policajca u toku vršenja službene dužnosti mora se najoštrije kazniti, jer u suprotnom dobijamo jedno potpuno stanje anarhije. Zemlja koja teži evropskim vrednostima ne sme dozvoliti da se oni koji je predstavljaju nude kao glineni golubovi svakome ko poželi da se dokaže u svojim kriminogenim krugovima. Sindikat je više puta upućivao dopis sa zahtevom za pooštravanje kaznene politike i ukazivao da će preblag tretman prema napadačima samo povećati stopu kriminala. Time je dovedena u pitanje i bezbednost onih koji odbijaju da reaguju i stanu u zaštitu policijskih službenika, jer napadač na policajca više ne preza da napadne bilo kog građanina.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS