Beograd, 28.06.2017.Nezavisni policijski sindikat Srbije svim pripadnicima Žandarmerije ovom prilikom čestita slavu i dan ove specijalne jedinice. Ove godine centralna proslava biće održana u Kraljevu.

Javnoj bezbednosti u Srbiji počinje da se pridaje ozbiljniji značaj u periodu Prvog srpskog ustanka, kada su i novoformirane policijske formacije preuzele ulogu organa izvršne vlasti. Reorganizacijom uprave Beograda 1860. godine formirana je prva naoružana žandarmerijska četa u posebnim uniformama. Zadatak da čuvaju javni red i mir u Beogradu tada je dobilo 120 pešaka i 15 konjanika, a već 1962. godine ova četa je odigrala važnu ulogu u srpskoj istoriji kada je u sukobu kod Čukur česme sa skoro sto puta jačom turskom vojskom faktički odbranila Beograd i Srbiju. 1884. godine Zakonom o žandarmeriji formirana je državna žandarmerija, a u većim mestima su oformljeni žandarmerijski odredi. Čak je i škola u Sremskoj Kamenici prvobitno bila osnovana radi školovanja žandarmerijskog kadra.

Kroz istoriju ova jedinica pretrpela je brojne promene, ali i pokazala i opravdala razlog svog postojanja. Danas skoro 4000 pripadnika ove elitne jedinice, raspoređenih u odrede u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, 365 dana u godini brine o javnom redu i miru. U svakom trenutku su spremni da se suprotstave organizovanom kriminalu i različitim oblicima terorizma, a veliku ulogu imaju i u očuvanju bezbednosti srpske granice i KZB-a, gde zajedno sa ostalim pripadnicima policije i vojske svakodnevno patroliraju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, svi smo svedoci, ne nalaze se danas u nekoj zavidnoj situaciji. Njihov ekonomsko-socijalni položaj je posebno doveden u pitanje poslednjih godina, a uslovi rada su često na granici toleracije i prihvatljivosti. NPSS kao sindikat koji je za prioritet postavio borbu za prava policijskih službenika, nastaviće da svim svojim legitimnim sredstvima, zajedno sa svojim članovima, radi na tom cilju.

Press NPSS