Beograd, 13.07.2017.Kako smo ranije pisali, Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) aplicirao je na konkurs Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Sindikat je podneo dokumentaciju sa projektom fonda “Plavo srce” na iznos od 6.500.000 dinara. Međutim, Vlada Srbije je ispred pomoći policijskim službenicima stavila toalet u pozorištu.

Fond „Plavo srce“ pokrenut je ranije u saradnji sa Centrom za ratnu traumu iz Novog Sada sa osnovnim ciljem podizanja svesti javnosti i nadležnih o uticaju stresa i trauma svakodnevnog posla policijskih službenika na njihov rad i privatni život. Na konkursu su raspodeljena sredstva prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja i to ukupno 351.509.000,00 dinara na 98 različitih institucija i udruženja, sa raznovrsnom namenom.

Ako se uzme u obzir status policijskog službenika I ograničena sredstva sindikata fond je kao osnovne ciljeve sebi postavio pružanje finansijske i materijalne pomoći pojedincima, članovima NPSS i njihovim porodicama, čije su osnovne egzistencijalne potrebe ugrožene; pružanje i organizovanje psihocojialne i zdravstvene pomoći ugroženim licima. Na žalost to u komisiji za raspodelu sredstava nije imalo dovoljnu važnost kao neki muzički projekat.

Zamisao osnivača fonda je bila da se stvori program zaštite i pomoći policijskim službenicima koji su pretrpeli najviše štete (fizičke, materijalne ili emocionalne) u toku svog rada. Sindikat je za ovakve potrebe izdvajao velike sume novca od članarina I ovo je bila prilika da se pomogne većem broju onih koji su rizikovali I rizikuju živote zarad naše bezbednosti. Human i plemenit cilj očigledno nije prepoznat od strane državnih vlasti.

Press NPSS