Beograd, 16.07.2017. Juče su, po prijavi građanina da ga je napala veća grupa Roma, policijski službenici PS Rakovica izašli na teren. U toku intervencije, dok su policijski službenici obavljali razgovor sa prisutnima, jedan pripadnik levičarske organizacije ometao je službena lica u vršenju dužnosti. Nakon upozorenja policajca priveden je u PS Rakovica, a isto lice je kasnije javno iznelo niz neistina na račun intervencije, a na njegovom nalogu na društvenoj mreži se čak i otvoreno preti dvojici policajaca.

U toku jučerašnje intervencije pripadnika PS Rakovica izvesni Matija Medenica, jedan od vođa levičarske organizacije Marks 21, snimajući mobilnim telefonom događaj, pored toga što je neprestano verbalnim upadicama ometao policajce, čak je i fizički pokušao da spreči legitimisanje lica postavivši se između policajaca i prisutnih Roma. Lice se oglušilo na upozorenje policijskih službenika da će biti lišeno slobode ukoliko nastavi da ometa njihov rad, nakon čega je i priveden. Nedugo zatim na svom nalogu na društvenoj mreži izneo je svoje viđenje događaja uz degutantnu konstataciju na račun dežurnog inspektora u PS Rakovica i niz neistina, a u komentarima ispod se javno poziva na ubistvo dvojice policajaca. Povodom ovih pretnji i postupanja Nezavisni policijski sindikat Srbije će podneti krivičnu prijavu.

Nakon sličnih incidenata ranije, razrešene su nedoumice povodom snimanja službenih lica, a i sam Poverenik za informacije od javnog značaja stava je da „lica koja snimaju ne treba da se na bilo koji način mešaju u službenu radnju koju obavlja policajac niti da postavljaju pitanja njemu ili licu koje on ispituje. Osim toga, lice koje snima ili fotografiše ne sme da ulazi u prostor ograđen policijskom trakom, a ako to čini ili na neki drugi način ometa vršenje policijskih istražnih radnji, prema njemu u tom slučaju mogu da budu primenjena sredstva prinude.“ Iz ovoga se jasno vidi da su policajci postupili po zakonu, a da je pomenuto lice prekršilo isti.

Organizacija Marks 21. levičarske orijentacije, kako stoji na njihovom sajtu, kao jedan od svojih ciljeva ističu borbu za priznanje nezavisnosti Kosova, odnosno sprečavanje ponovnog uspostavljanja institucija Srbije na KiM, istog onog Kosova na kome su zverski ubijeni brojni srpski policajci.

Milos 2„Pored toga što ćemo podneti krivičnu prijavu i stati iza svojih kolega, pozvaćemo i nadležne da se preispita rad i način finansiranja organizacija ovog tipa, naročito gore pomenute. Ovakve organizacije, krijući se iza borbe za prava radnika ili osetljvih grupacija, a radeći u nečijem antisrpskom interesu, direktno svojim delovanjem podrivaju ustavni poredak Republike Srbije. Takođe, tražićemo da se bilo kakva javna pozivanja na linč policijskih službenika najoštrije sankcionišu.“ predsednik NPSS-a, Miloš Jelenković.

Press NPSS