Beograd, 06.08.2017. U nedavno završenoj policijskoj akciji “Ares”, među mnogobrojnim uhapšenim počiniocima krivičnih dela veliki broj je i pedofila. Skoro svakodnevno možemo pročitati vest o tome kako je još jedno dete postalo žrtva neke nastrane osobe. Prvi koji se susretnu sa žrtvama i detaljima krivičnog dela su policijski službenici. Kako i na koji način se oni nose sa ovakvim iskustvom ?

Akcija “Ares” otkrila je stravične slučajeve pedofilije, neki od privedenih su i muskarac koji je silovao četrnaestogodišnjeg dečaka i drugi koji je obljubio osmgodišnju devojčicu.Kako zlostavljači svoje žrtve sve češće pronalaze na internetu, u Srbiji se vec neko vreme sprovodi i akcija “Armagedon” koja služi upravo za suzbijanje dečije pornografije i pedofilije. U ovim situacijama prvi koji su u kontaktu sa počiniocima i žrtvama su policijski službenici. Oni koji rade na ovakvim slučajevima zahvaljujući raznolikom traumatičnom iskustvu nagomilavaju frustracije, a kako ne postoji efikasan sistem psihološke podrške takve probleme „donose kući“ i žive sa njima.

U razvijenim zemljama postoji dobro koncipiran sistem psihološke zaštite za žrtve ovakvih krivičnih dela, ali i unutar bezbednosnih službi, kao podrška policijskim službenicima. Posao policajca je sam po sebi odgovoran i stresan, a policijski službenici koji rade na slučajevima zlostavljanja dece susreću se sa posebnim oblikom društvene devijantnosti. Sve to može imati posledice na posao, njihov privatan život ali i njih same.

Milos 2Na žalost, neki od slučajeva pedofilije u poslednje vreme su se pretvorili u monstruozne zločine. Sve to ostavlja traga na policijskim sližbenicima koji rade na ovakvim slučajevima. Mi smo kao sindikat više puta upozoravali na loš sistem psihološke prevencije kod policijskih službenika i tražili nezavisnu i jaku psihološku službu. Stavovi su i stručnjaka da policijski službenici zbog prirode posla moraju imati psihološkog savetnika kako nagomilane frustracije ne bi vodile nekoj tragediji, a bilo je i takvih slučajeva.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS