Beograd, 20.08.2017. Mnogo puta do sada smo kroz tekstove pokušali da bar malo javnosti približimo posao policijskog službenika i probleme sa kojima se u njegovom obavljanju susreće. U skladu sa nepobitnom činjenicom da je ugled policije u društvu opao brojni su negativni stavovi, pa tako retko koji pozitivan podvig policijskih službenika bude adekvatno predstavljen u javnosti.

Skandalozna vest koja se brzinom svetlosti proširila medijima je da je u PS u Aleksincu građanina opljačkao policajac. Nezavisni policijski sindikat Srbije oštro osuđuje ovaj događaj koji, kod već narušenog ugleda policije, samo baca dodatnu senku na ovu profesiju. Sa druge strane, dnevni list Blic objavio je tekst o dvojici srpskih policajaca koji su dobili Srebrne plakete Crvenog krsta Srbije jer su dali krv čak 86, odnosno 77 puta. Plemenitost Novaka Vujovića iz novosadskog odreda Žandarmerije i Saše Mladenovića, inspektora niške kriminalističke policije ostaće u senci događaja iz Aleksinca, a trebalo bi da posluži kao primer svima.

Uticaj medija na javno mnjenje je veliki. Na žalost, u slučaju ovako plemenitih podviga izostanu bombastični naslovi koji donose tiraž, pa do građana u najvećoj meri stigne ono negativno na osnovu čega se, u velikoj meri, formira netrpeljivost prema policiji.

Milos 2“Posao policijskog službenika nosi mnogo stresa, odricanja i truda. Kolege iz Novog Sada i Niša pokazali su da su u službi svojih građana i kada nisu u uniformi. Njihov posao podrazumeva da brinu o bezbednosti građana, a oni su pronašli još jedan način da čuvaju njihove živote – dajući krv.” Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS