Strumica, 24.08.2017.U Strumici je u organizaciji Nezavisnog sindikata policije (NSP) Makedonije u nedelju održana protestna vožnja kao znak podrške kolegi koji je u nedavnom incidentu ranio dvojicu maloletnika u samoodbrani. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) pozdravlja ovaj potez NSP-a i pruža podršku u njihovoj borbi.

Naime, pre deset dana u Strumici je pripadnik Policijke uprave u samoodbrani ranio dve maloletne osobe. Ranjavanju je prethodila intervencija makedonskih policajaca po prijavi za pokušaj krađe. Nakon što je patrola fizički uspela da zaustavi vozilo kojim su se kretali šesnaestogodišnji prestupnici, vozač je napao policajca koji je u samoodbrani upotrebio vatreno oružje. Slučaj je preuzelo tužilaštvo i Unutrašnja kontrola.

U međuvremenu pomenuti policajac je optužen za pokušaj ubistva, na šta je reagovao Nezavisni sindikat policije. Pedesetak automobila, na čelu sa predsednikom sindikata Goce Delčev Todevom prošli su, uz uključene sirene, ulicama Strumice i time iskazali podršku kolegi. Rukovodstvo je sa protestnog skupa poručilo da će advokati sindikata stati iza kolege.

Verujemo u procene pravnog tima kolega iz Makedonije i nadamo se da će istrajati u naporima da dokažu je kolega postupio u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koja su mu data. Neophodno je zaštititi profesiju policijskog službenika jer on čuva interese države i građana i neprekidno brine o njihovoj bezbednosti, izlažući svoj život opsanosti.

milos veliki„Pre nekoliko meseci potpisali smo povelju o saradnji sa NSP Makedonije jer je prepoznat zajednički cilj – poboljšanje ugleda policijskom službeniku i sprečavanje kršenja njegovih prava. Podržavamo NSP u naporima da dokažu da je kolega ispravno vršio svoju dužnost.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS