Beograd, 12.09.2017. Juče je u prostorijama MUP-a održan prvi sastanak NPSS-a i Radne grupe Ministarstva za saradnju sa sindikatima, nakon letnje pauze. Sastanku je prisustvovalo rukovodstvo NPSS-a. Početkom avgusta je sastav Radne grupe promenjen, a na njenom čelu se našla državna sekretarka Dijana Hrkalović i sa njima su predstavnici NPSS-a obradili sledeće teme:

Na koji se način praktično realizuje isplata noćnog rada u skladu sa Čl. 190 Stav 1. Zakona o policiji, a koji upućuje na primenu Čl. 187. Stav 1. Tačka 1. gde pomenuti član propisuje da policajcu koji je privremeno sprečen za rad zbog profesionalne bolesti ili povrede na radu pripada naknada plate u visini od 100% osnovne plate koju bi primao kao da radi uvećane za dodatak iz Čl. 187 St. 1 Tačka 1. što se u praksi ne dešava ?
Predstavnici poslodavca pozdravili su zapažanje NPSS-a vezano za nedoslednosti pomenutog člana zakona. Problem se javlja jer je pomenuti član neprimenjiv u praksi. Kako je u pripremi novi Zakon o policiji ovaj član će biti prilagođen praktičnoj primeni, jer trenutno postupanje po ovom članu išlo na štetu policijskih službenika obzirom da bi im se isplaćivala osnovna plata bez minulog rada.

Da li će se i kako rešiti pitanje nepravilnosti isplate za prekovremeni i noćni rad za period od 12. 2016. do 05. 2017. Za pripadnike Žandarmerije ?
Predstavnici Sindikata sugerisali su da postoje neredovnosti vezane za isplatu nadoknada pripadnicima Žandarmerije, na šta je poslodavac reagovao pozitivno i u najkraćem periodu će uputiti nalog da se sve organizacione jedinice Žandarmerije izjasne po ovom pitanju kako bi se utvrdilo postojanje ovih nepravilnosti i pripadnici Žandarmerije u tom slučaju mogli biti obeštećeni.

Da li će biti penzionisanja u MUP-u policijskih službenika koji su bili učesnici u ratu ?
Pitanje penzionisanja koje već duže vreme zaokuplja policijske službenike, a ne uspevaju da dobiju adekvatan odgovor predstavnici NPSS-a su direktno postavili poslodavcu. Predstavnici poslodavca su precizirali da nece biti penzionisanja svih učesnika u ratu, već pripadnika posebnih jedinica policije, poput Žandarmerije, SAJ-a i dr. Što se tiče ostalih zaposlenih u MUP-u njih ova odluka o penzionisanju neće obuhvatati. NPSS je sugerisao poslodvcu da bi trebalo penzionisati sve učesnike ratnih dejstava imajući uvidu da svi oni imaju po 20 i više godina u službi i da su u toku borbenih dejstava obavljali iste zadatke,a ovakvim odlukama bi se našli u nepovoljnijem položaju.

U poslednje vreme uočeno je da se u policijskim upravama ne ističu spiskovi policijskih službenika koji su nagrađeni uvećanjem koeficijenata od plate , da li je to po instrukciji Ministra i da li se išta menjalo u vezi sa isticanjem nagrađenih policijskih službenika ?
Po ovom pitanju, na sugestiju NPSS-a poslodavac je reagovao hitno,pa je dan pre sastanka svim organizacionim jedinicama upućena depeša Ministra da se sve organizacione jedinice moraju pridržavati dosadašnjih pravila povodom isticanja spiskova policijskih službenika koji su nagrađeni i da će svaka samoinicijativna promena po ovom pitanju biti sankcionisana od strane MUP-a.

Kada se očekuje preseljenje PU Šabac u novu zgradu?
Problem sa kojim se zaposleni u PU Šabac već duže vreme susreću je radni prostor, a NPSS je ukazivao poslodavcu i zatražio rešenje. Na sastanku je potvrđeno da se na odluku o preseljenju čeka od strane Ministarstva poljoprivrede jer je se radi o zgradi koja je njima dodeljena na korišćenje, pa tako MUP nema mogućnost da radi bilo šta na adaptaciji prostora bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede. Nakon dopisa NPSS-a MUP-u poslodavac je od Ministarstva poljoprivrede zatražio da se po hitnom postupku reši sporna situacija kako bi pripadnici PU Šabac mogli nesmetano da obavljaju svoj posao.

Da li postoji mogućnost da se pripadnicima IJP PS Tutin obezbede lanč paketi kao i adekvatna vozila za prevoz do mesta angažovanja – do Atletskog stadiona u Novom Pazaru ?
Kako se NPSS-u redovno sa terena javljaju i članovi i sugerišu na probleme sa kojima se susreću, predstavnici sindikata su od poslodavca zatražili i rešenje za IJP u Tutinu. Predočeno je da je već zakonski uređeno da se lanč paketi daju za angažovanja duža od 12 sati, a pomenuto angažovanje ne ispunjava te uslove. Što se vozila tiče u toku je proces kojim će, u skaldu sa potrebama, sve PU dobiti vozila, a ovim je obuhvaćen i PS Tutin.

Press NPSS