Beograd, 14.09.2017. Na internetu je danas osvanuo snimak kako putničko vozilo u centru Beograda udara u policijskog službenika na dužnosti, a zatim bez zaustavljanja beži sa lica mesta. Nezavisni policijski sindikat Srbije oštro osuđuje ovaj napad i podseća da smo u poslednjih par meseci imali previše ovakvih napada na policijske službenike.

Incident se dogodio juče u kasnim popodnevnim satima kada je dvadesetsedmogodišnjakinja pokušala da pregazi policijskog službenika i tom prilikom mu nanela lakše telesne povrede. Kako je bez zaustavljanja pobegla sa mesta nesreće, brzom akcijom policije zaustavljena je na Brankovom mostu i privedena. Tri dana pre ovog incidenta policijskog službenika iz Lazarevca pri pokušaju vršenja redovne saobraćajne kontrole muškarac je udario autom i pobegao sa mesta nesreće.

Kako težimo pravnom sistemu razvijenih zemalja nije na odmet podsetiti kako bi se, recimo, u SAD-u ovakav slučaj odvijao da je policijski službenik samo procenio da mu preti opasnost po život od strane vozača ovog automobila. Ili možda u Ruskoj federaciji gde „tretman“ za ovakav vid nepoštovanja organa reda ni malo ne zaostaje za američkim. Na žalost, u našoj zemlji, zahvaljujući Krivičnom zakonu koji zaobilazi oštro kažnjavanje počinilaca ovih krivičnih dela, sigurno koračamo ka tome da policijski službenik ozbiljno gubi svoj autoritet i preti da postane meta svakoga umesto da bude oličenje sigurnosti.

Milos 2„Očekujemo da se vozač koji je juče napao policijskog službenika u centru Beograda najoštrije kazni. Jedino tako će se jasno staviti do znanja da se autoritet čuvara reda mora poštovati, kao i zakoni koje oni sprovode, a da će se svaki napad završiti sa najstrožom kaznom. Iz tog razloga smo u više navrata i tražili uvođenje novog krivičnog dela u Krivični zakon.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS