Skoplje, 15.09.2017. Danas je u Skoplju održan sastanak glavnih odbora Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) i Nezavisnog sindikata policije (NSP) Makedonije. Prvi radni sastanak nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između dva sindikata imao je za cilj utvrđivanje daljih smernica povodom problema policijskih službenika koji su trenutno najaktuelniji u obe zemlje.

Današnji sastanak posledica je sve učestalijih napada na policijske službenike Srbije i Makedonije. Rukovodstvo oba sindikata ovom prilikom složilo se da je situacija alarmantna i da se moraju preduzeti legitimni koraci kako bi se ova devijantna pojava suzbila.

Zajednički je odlučeno da se po ovom pitanju sindikti obrate nadležnim institucijama Srbije i Makedonije i zatraže pooštravanje kaznene politike, odnosno izmene zakona o MUP-u i policiji. Takođe od pravosudnih organa biće zatraženo zauzimanje jasnog stava povodom ovog problema, koji je evidentan u obe zemlje.

Jedno od pitanja koje se direktno nadovezuje na problem napada na policijske službenike jeste i upotreba sredstava prinude, posebno vatrenog oružja. Svedoci smo da je u obe zemlje ovaj segment rada policijskih službenika ne baš jasno regulisan, odnosno da se nakon upotrebe vatrenog oružja u spornim situacijama policijski službenici suočavaju sa brojnim posledicama i često ostanu prepušteni sami sebi, bez podrške poslodavca. Sve to nas dovodi u situaciju da policijski službenik mora da okleva u slučaju napada i tako postaje laka meta, a samim tim su ugroženi i životi građana koje treba da čuva.

Stav koji su danas zauzeli NPSS i NSP ima za cilj prevashodno zaštitu policijskih službenika, a zatim i očuvanje bezbednosti svih građana, jer ovakva negativna praksa direktno utiče na porast stope kriminala.

Press NPSS