Beograd,04.10.2017. Policijski službenik je državni službenik zadužen da brine o životima i bezbednosti građana i njihove imovine. Kada on u izvršenju svog, Zakonom poverenog, zadatka upotrebi oružje društvo nametne pitanje da li je to morao učiniti, a svi u tom trenutku zaborave da baš tako nije učinio da možda neko od nas danas ne bi bio ovde. Na žalost, izgubljeni su životi, ali onih koji su svesno odabrali da budu sa druge strane zakona, uz rizik koji to nosi.

Proteklih dana, u sukobu sa policijom, stradalo je nekoliko lica, koja su počinila različita krivična dela i pre nego su ubijeni predstavljali su ozbiljnu pretnju po živote građana i policijskih službenika. U ovom važnom trenutku reagovao je i Ministar Stefanović koji je čitavoj javnosti podvukao činjenicu da policijski službenici nisu pucali ni iz kakvog hira već su ispunjavali svoju zakonsku obavezu, da brane svoj i živote građana. Kao sindikat koji se bori za prava policijskih službenika, u potpunosti podržavamo ovakavo istupanje Ministra, jer je pokazao da iza policijskih službenika koji časno rade svoj posao i rizikuju živote stoji država.

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) obišli su danas porodicu policajca koji je zadržan u pritvoru nakon intervencije u Tutinu. Javnost je povodom ovog događaja podeljena, a na društvenim mrežama pojavile su se pretnje policijskom službeniku i njegovoj porodici, što je i jedan od razloga posete porodici. Podsećamo sve da ovakve pretnje ne treba ostavljati ad acta, jer je mladić iz Kraljeva jasno pokazao koliko ozbiljne mogu biti. Zato apelujemo na kompletno javno mnjenje da netaktičnim odnosom prema ovom osetljivom događaju ne potpiruje dodatne incidente.

Policijski službenici su u odsudnim trenucima reagovali onako kako je Zakonom o policiji predviđeno. Dorćol, Kraljevo, Tutin – odvojeni događaji koji su pokrenuli lavinu i osudu javnosti. Ovom prilikom, uz žaljenje za izgubljenim životima, postavljamo pitanje svima da li bi tražili potvrdu opravdanosti upotrebe oružja da se ispred pištolja Miškovića našao Vaš brat, ćerka ili prijatelj, da se našao u kući sa Danijelom koji preti da će aktivirati bombu ili da neko na njih ide automobilom kako bi ih pregazio, poput Tutina.

Policijski službenici su pokazali visok nivo profesionalnosti i podsetili sve one koji se nađu sa druge strane zakona kakve su posledice pretnje po život građana Srbije. Javnost i društvo sudi pre bilo kakve presude i završene istrage, isti oni koji slične postupke policije u svetu opravdavaju i veličaju. Kao sindikat policije staćemo iza svakog policajca koji časno obavlja svoj posao. Ovim putem apelujemo na sve da ostanu „hladnih glava“, jer nije potrebno događaj u Tutinu stavljati u bilo koji kontekst (politički ili verski i nacionalni). Policijski službenik se nalazio na izvršenju svog zadatka, postupio je u skladu sa Zakonom, a da li je bilo propusta to će pokazati istraga.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Ni jedna od ovih situacija nije proizašla iz obesti bezbednosnih snaga Srbije, već iz spleta okolnosti izazvanih kriminogenim delovanjem pojedinaca. Iz tog razloga pozivamo celokupno društvo da se uzdrži od preuranjenih zaključaka dok nadležni organi ne završe istragu, jer svako nametanje subjektivnih mišljenja u ovako osetljivim slučajevima može imati posledice.

Press NPSS