Beograd, 19.10.2017.Nezavisni policijski sindikat Srbije ( NPSS) najoštrije osuđuje napad na policijsku službenicu PU Novi Sad, koji se dogodio jutros u tom gradu.

Po prijavi građana da ih na železničkoj stanici u Novom Sadu uznemirava muškarac prva na lice mesta stigla je policijska službenica. Pomenuto lice je iz čista mira policijsku službenicu napalo i udarilo u predelu lica i tom prilikom joj nanelo telesne povrede. Patrola je nakon toga privela dvadesetpetogodišnjeg K.P. iz okoline Vrbasa, a povređena policijska službenica je prevezena u Klinički centar na odeljenje hirurgije.

Napadaču je određeno zadržavanje do 48 sati, a na teret mu se stavlja napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Na potezu je tužilaštvo.

Ovo je jasan signal da napadači ne prezaju više ni od čega, odnosno nije bitno da li se naspram njih nalazi muškarac ili žena. Tužilaštvo treba da uzme u obzir da svojim sporazumima sa huliganima i kriminalcima ozbiljno pospešuje kriminal i utiče na celokupnu bezbednost građana. Naročito ovim devijantnim pojedincima ide u prilog kada njihovi napadi na policijske službenike, odnosno one koji predstavljaju državu, ne prođu sa adekvatnom kaznom. Dakle, jasno se šalje poruka da možete ugroziti bilo čiji život, bilo kada, jer za to nećete uopšte ili ćete minimalno odgovarati. Upravo je to Nezavisni policijski sindikat Srbije više puta isticao kao jako bitan činilac bezbednosti našeg društva.

Hipotetički uzevši da je policijska službenica upotrebila sredstva prinude, poput vatrenog oružja, sada bi već svi govorili o brutalnosti policije. Sa druge strane, da se ona nije pojavila neminovno je da bi isto lice napalo neku drugu osobu ili možda dete.

Milos 2Očekujemo jasnu i oštru reakciju svih državnih organa, prvenstveno nadležnog Ministarstva. U ovoj situaciji ne sme da izostane ni reakcija Ministarstva pravde, jer će se jedino njihovim pravovremenim postupanjem i osudom ovog napada uz zahtev za maksimalnu kaznu podići svest celokupnog društva, a pre svega tužilaštva da policijski službenik nije glineni golub, već autoritet koji predstavlja državu, a brine o bezbednosti svih nas.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS