Niš, 17.06.2018. Najnovije ranjavanje policijskog službenika ponovo otvara neka pitanja za nadležne. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) najoštrije osuđuje noćašnji napad na policiju i građane koji se dogodio u Nišu. Ovo je signal da pravosuđe preispita svoj uticaj na porast kriminala na našim ulicama, ali i znak da MUP mora da precizira i jasno stane iza odredbi o opravdanosti upotrebe sredstava prinude, konkretno vatrenog oružja.

Noćas se ispred noćnog kluba u centru Niša dogodila pucnjava u kojoj je pored napadača povređeno nekoliko osoba, a među njima i policajci koji su intervenisali. Nakon što su trojica višestrukih povratnika, od ranije poznata policiji, zbog neprimerenog ponašanja izbačeni iz kluba, jedan od njih se ubrzo vratio sa automatskom puškom i zapucao na mladiće koji rade kao obezbeđenje. Na lice mesta odmah po prijavi stigle su tri patrole policije. Jedan od policijskih službenika, videvši da napadač ne namerava da prekine svoj krvavi pir iskoristio je situaciju i pokušao napadača da razoruža fizički. Tom prilikom napadač mu je ispalio više metaka (rafalni pucanj) u predelu noge. Njegove kolege su reagovale i onesposobili napadača upotrebom sredstava prinude, prilikom čega je on ranjen.

Noćašnji incident u Nišu mora da alarmira nadležno Ministarstvo da preciznije postavi odredbe koje se tiču opravdanosti upotrebe sredstava prinude kako se više ne bi događalo da bilo koji policijski službenik oklevajući ugrozi svoj i živote onih koje štiti. Imamo brojne slučajeve gde su upravo te nejasnoće dovele do ozbiljnih posledica po policijske službenike iza kojih niko nije stao. Jedan od najnovijih primera je presuda policijskom službeniku M.Grandiću koji je dobio tri godine zatvora. Protiv njega je, uprkos ispunjenosti uslova za upotrebu oružja kako bi zaštitio svoj život, podneta krivična prijava za pokušaj ubistva. Da li je jedan uzoran policajac trebalo da dopusti da ga napadač ubije, da strada kao i otac i brat vršeći svoju policijsku dužnost ?

Milos 2Postavlja se pitanje zašto prvobitna reakcija kolega nije bila upotreba vatrenog oružja ? Da li je to ono na šta mi godinama ukazujemo da upotreba vatrenog oružja u ovakvim situacijama mora biti jasno definisana, odnosno u kojim to slučajevima policijski službenik neće biti procesuiran i ko će stati iza njega ukoliko do toga dođe uprkos opravdanosti upotrebe oružja ? Setimo se kolege Ristića koji je 1992. godine proglašen za policajca godine jer je zaštitio građane smrtno ranivši napadača, a 2008. godine za taj postupak osuđen na četiri godine zatvora.” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS