Beograd,3. februar 2011 ( Izvor: B92, Beta, Tanjug  — Prosvetari i Vlada Srbije nisu na večerašnjem sastanku postigli dogovor u vezi sa zahtevima provetnih radnika za povećanjem plata. Pregovori, za sada, propali.

Inače, sindikati prosvete smanjili su tokom pregovora sa Vladom Srbije svoje zahteve za poboljšanje materijalnog položaja sa 7,8 na 5,5 milijardi dinara.

Predstavnici sva četiri sindikata prosvete koji su bili na pregovorima do početka ovih vesti nisu bili dostupni kako bi nam pojasnili tok pregovora.

Istovremeno je ministar prosvete Žarko Obradović rekao da se pregovori sa štrajkačima nastavljaju sutra i dodao da je on ubeđen da će se naći rešenje koje će biti konstruktivno i neće ugroziti makrooekonomsku stabilnost.
Vlada: Zahtevi nerealni

Vlada Srbije jedinstvena je u oceni da su zahtevi sindikata nerealni, jer trenutna ekonomska situacija u zemlji ne dozvoljava da se oni ispune, saopšteno je nakon sednice vlade. Vlada je spremna da sa sindikatima nastavi razgovore o unapređenju položaja zaposlenih u prosveti, kao i sa sindikatima ostalih zaposlenih u javnom sektoru, u skladu sa kretanjem ekonomske situacije u zemlji nakon prvog kvartala ove godine, dodaje se u saopštenju.

Prethodno, sindikati i Ministarstvo prosvete nisu postigli dogovor na sastanku u Agenciji za mirno rešavanje sporova. Član Pregovaračkog tima iz redova sindikata Hadži Zdravko Kovač kaže da mirenje nije uspelo, jer predstavnici vlade nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o novcu.

Kovač je naveo da nije optimista ni pred nastavak pregovora kod premijera Mirka Cvetkovića, pošto vlada nudi ono što je po zakonu inače obavezna da isplati – jubilarne nagrade i zaostale otpremnine. „Jedan manji deo novca vlada bi mogla da nameni za poboljšanje materijalnog položaja, ali tek nakon što se vidi kako se puni budžet“, rekao je Kovač i dodao da je "to za nas apsolutno neprihvatljivo".

"Ministarstvo prosvete je u Agenciju poslalo apsolutno neadekvatne predstavnike koji nisu nadležni da rešavaju naše zahteve. Očekujemo da na večerašnjem sastanku sa premijerom i ministrima prosvete i finansija konačno ozbiljno razgovaramo o našim zahtevima", kaže predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović.

Prema njegovim rečima, i Sindikat obrazovanja Srbije, koji je svoje članstvo pozvao na štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, počeće generalni štrajk od ponedeljka, ako Vlada ne bude ispunila zahteve prosvetara.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti, počeli su 28. januara štrajk i pozvali svoje članstvo na potpunu obustavu nastave. Istog dana i Sindikat obrazovanja Srbije počeo je zakonski štrajk skraćenjem časova za 15 minuta.
Obradović: Poštovaćemo mogućnosti zemlje

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović je poručio da će vlada na sastanku s predstavnicima prosvetnih sindikata nastupiti poštujući ekonomske mogućnosti zemlje.

On je ponovio da trenutno nema novca za ispunjenje sindikalnih zahteva i da su četiri milijarde koje je pomenula Diana Dragutinović samo projekcija ekonomskih mogućnosti, a da će se u aprilu znati koliko sredstava je stvarno moguće izdvojiti.

Obradović je rekao da prema podacima ninistarstva prosveta petog dana štrajka nastave nema u oko 450 škola. "Da li je logično i u redu da se zahtevi za povećanje plata lome preko leđa dece", upitao je ministar.

On je precizirao da su razgovori koji se vode s predstavnicima prosvetnih sindikata u Agenciji za mirno rešavanje sporova zapravo način da se regulišu prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih, a da konačnu reč o materijalnim mogućnostima za ispunjenje zahteva provestara daju premijer i ministarka finansija.

Obradović je izrazio bojazan od domino efekta, pošto mnogi sindikati poručuju da pažljivo prate da li će prosvetarima biti ispunjeni zahtevi i već šalju svoje zahteve ministarstvu finansija.

B 92 BIZ