Beograd, 7 februar 2011. — Nejasno koliko sindikata prosvete nastavlja štrajk – najmanje 2. U Nezavisnom sindikatu policije očekuju pregovore s premijerom, a moguć štrajk i u zdravstvu.


Učionice prazne, poluprazne, polupune, pune? (Tanjug)

Kako sada (nedelja noć) stvari stoje, dva sindikata prosvete sigurno i dalje štrajkuju, jedan ne, a oko četvrtog situacija još nije jasna.

Naime, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije u nedelju uveče saopštene su kontradiktorne informacije o normalizaciji nastave u školama.

Ova organizacija prvo je u petak prihvatila dogovor sa Vladom Srbije o prekidu štrajka, u nedelju je medijima najpre saopšteno da se štrajk nastavlja, a potom, uz potpis drugog zvaničnika – da je za normalizaciju nastave.

Podsetimo, u nedelju, sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih doneli su odluke da ostanu pri svojim zahtevima i ne prekinu štrajk.

Predstavnici tih sindikata rekli su za B92 da su njihovi zahtevi nepromenjeni, a da ih neće ni menjati, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Prethodno, Sindikat radnika u prosveti u petak je, na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije, prihvatio Protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetara i prekidu štrajka. Konfuzija u prosveti, policija čeka
Kontradiktorne informacije iz SRPS

Šta će uraditi Sindikat radnika u prosveti Srbije nejasno je.

Naime, u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Slobodan Brajković, članstvo se poziva da u ponedeljak nastavi štrajk uz skraćenje časova na 30 minuta.

"Pozivamo članstvo da od ponedeljka nastave štrajk od 30 minuta, a o donošenju odluke o poništenju Protokola odlučiće Republički odbor SRPS u najkraćem vremenskom periodu", kaže se u saopštenju.

Brajković je naveo da je ta odluka doneta "na osnovu današnjih konsultacija sa predsednicima sindikalnih organizacija škola i članovima sindikata škola koje su nezadovoljne potpisanim Protokolom sa teritorije grada Beograda i drugih članica koje pripadaju ovom Sindikatu".
Hadži Zdravko Kovač (Tanjug, arhiva)

Međutim, u drugom saopštenju istog sindikata, koje je potpisao generalni sekretar SRPS Hadži Zdravko M. Kovač, a koje prenosi agencija Tanjug, navedeno je da je na sednici Republičkog odbora SRPS u nedelju jednoglasno doneta odluka o normalizaciji nastave i prekidu štrajka u ponedeljak.

Kostatovano je da je štrajk bio uspešan i da su se stekli uslovi da se prekine i krene sa redovnom nastavom, "tim pre što je zaključen Protokol" i "pružene garancije da prema štrajkačima neće biti sankcija, niti umanjenja zarade, za sve one koji u ponedeljak otpočnu sa svojim radnim dužnostim", navodi se u saopštenju.

"Svim kolegama koji su učestvovali u štrajku i onima koji su nas podržali, zahvaljujemo na podršci, jer je sigurno da bez njih ne bi došli do kompromisnog rešenja koje nas ne zadovoljava, ali koje je u ovom trenutku bio jedini mogući izlaz", navodi se u saopštenju generalnog sekretara SRPS.
Nezadovoljstvo policije i lekara

Istovremeno, Nezavisni sindikat policije i dalje je u štrajku koji traje od četvrtka, a iz te organizacije za ponedeljak najavljuju pregovore sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Štrajk Nezavisnog sindikata policije (Beta, arhiva)

Na sastanku sa predsednikom Vlade trebalo bi da se razgovara o povećanju plata, što je osnovni zahtev štrajkača, rekao je predstavnik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov.

IZVOR VESTI B 92