Beograd, 10.  februar 2011.–  Članovi Novog sindikata zdravstva Srbije organizovali su  protest ispred zgrade Ministarstva zdravlja, tražeći povećanje zarada zaposlenih od 30 odsto. Ispred zgrade Ministarstva izveden je performans pod nazivom "Obdukcija zdravstva".


 

Foto NPSS

Predsednik sindikata Živorad Mrkić rekao je novinarima da je ovo samo upozorenje, a da će se, ako se ne postigne sporazum sa ministarstvom, u štrajk krenuti 21. februara.Delegacija sindikata predala je zahteve nadležnima u Ministartvu zdravlja, u kojima, pored povećanja plata, traži i poštovanje kadrovskih normativa u zdravstvenoj delatnosti, prijem u radni odnos na neodređeno vreme svih zaposlenih u zdravstvenoj delatnosti koji rade na određeno vreme duže od zakonom predviđenog roka i obračun sa korpucijom u zdravstvu.

Predsednik sindikata Živorad Mrkić je istakao da članovi NSZS očekuju da im novi ministar zdravlja neće reći da para nema, jer Srbija ima para koje su na pogrešnom mestu.

Nejedinstvo sindikata

Međutim, u zdravstvu, iako svi zaposleni smatraju da su plate male, nema jedinstva među sindikatima.

Predsednici Sindikata medicinskih sestara i tehničara i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Bisenić i Dragan Cvetić kažu za B92 da osim malih plata zaposlene u zdravstvu muči mnogo drugih problema od kojih se neki direktno tiču i usluge koju su u stanju da pruže pacijentima.

Ova dva sinidkata nisu protestovala, ali su takođe nezadovljna.

"Nezadovljstvo lekara je višestruko, stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je prlično nesređeno, ogromna je administracija, propisi i pravila igre se menjaju svakodnevno, mnogo je pacijenata, mi dolazimo u situaciju da nemamo lekara, nema dovoljno lekara specijalista, nedostaju anesteziolozi, radiolozi, patolozi i to se polako prošuruje taj spisak“, kazao je Cvetić u emisiji B92 "Uvećanje".

Bisenić je u istoj emisiji rekao da se u štrajkove mnogo lako ulazi, a teško izlazi i da je neozbiljno kada se u štrajk ulazi sa visokim zahtevima, koji na kraju ne budu ispunjeni.

"Što je manji sindikat, to su veći zahtevi. Znate, najmanji je problem da okupimo hiljadu ljudi ispred Vlade u roku od 24 časa i da tražimo 50 posto, pitanje je koliko je to ozbiljno. U štrajk se mnogo lako ulazi, a mnogo se teže iz njega izlazi. Sindikat koji izađe sa zahtevom od 30 posto i na kraju završi pregovore sa 5 posto po meni je neuspešan sindikat i to je na neki način manipulisanje članstvom. Mi nismo izašli sa procentima, jer koji god da se procenti kažu u ovom trenutku, nisu realni“, izjavio je on.

Osim pojedinih zdravstvenih sindikata, u štrajku je i jedan policijski sindikat i sindikati obrazovanja.

(Izvor: B92)