Izvor: Beta

Beograd, 19.01.2013.god. – Sindikat pravosuđa Srbije najoštrije je danas osudio ukidanje stimulacije zaposlenima u pravosuđu.

 

„Najoštrije osuđujemo političku odluku ugrađenu u budžet kojom se oduzimaju sopstveni prihodi direktnih korisnika, zbog čega je ukinuta stimulacija zaposlenima u pravosuđu, odnosno smanjena im je ionako niska zarada za 3.000 dinara“, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica tog sindikata Slađanka Milošević.

Dodaje se da bi novac naplaćen na ime prekršajnih kazni, sudskih taksi, paušala, kao i na ime odlaganja krivičnog gonjenja osumničenih, morao da se uplaćuje u pravosudni budžet.

Sindikat je ocenio da su uslovi rada u pravosuđu katastrofalni.

„Nedostaju zgrade, radne prostorije nisu krečene više od 30 godina, u nekim zgradama izliva se kanalizacija, liftovi su pokvareni, duguje se strankama u postupku, zaposlenima u zatvoru se duguju troškovi prevoza za nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da se od prekršajnih kazni u Srbiji naplati 80 miliona evra godišnje od čega 30 odsto zadržavaju opštine na čijoj se teritoriji izvršio prekršaj.

Sindikat pravosuđa Srbije, kako je navedeno, pokloniće po jedan kompas predsedniku Vlade (Ivici Dačiću) i predsedniku Narodne skupštine (Nebojši Stefanoviću), koji bi trebalo da ih podseti da usklade svoje ponašanje sa recesijom i počnu sa štednjom.

                                                                                                                                                                                                                                                    Info NPSS