IZVOR: B92

            Beograd 14.jul.2013.godine. – Kako piše B92 na svom internet portalu, sindikati u Srbiji za jesen najavljuju velike proteste i štrajkove. Ekonomisti, međutim, ocenjuju da sindikati nisu ni spremni, ni sposobni da ih organizuju.
            Najavljeno poskupljenje struje, otkazi u državnoj administraciji i najave mera štednje izazvale su reakcije dva najveća sindikalna udruženja u zemlji. Najavljuju izlazak na ulice, nezadovoljni načinom rada Vlade i planovima za izlazak iz krize.
            Generalni štrajk, a zatim i demonstracije – scenario je koji su zacrtali u Savezu samostalnih sindikata za jesen. 
            Potpredsednik sindikata Zoran Mihajlović kaže da je trenutna situacija neizdrživa, a budućnost neizvesna. 
“Mislim da ćemo mi u Sindikatu biti vrlo brzo prinuđeni da pozovemo narod na ulice i da krenemo u neke vrlo radikalne mere. Mi pokušavamo još tu socijalni dijalog, koji nažalost ovde ni ne funkcioniše u Srbiji, da nađemo zajednički jezik sa Vladom, da ih nateramo da naprave iskorak i da ono što su obećavali u predizbornoj kampanji počinju polako da ostrvaruju“, kaže Mihajlović. 
“Ako budemo ušli još u smanjenje potrošnje, ako budemo ušli u to da ćemo još i dalje štedeti, mislim da zatvaramo jedan začarani krug recesije, da apsolutno tonemo ka dnu, i niko nam više neće moži pomoći“, ocenjuje on. 
            U sindikatu Nezavisnost kažu da su dva najviša tela tog sindikata već donela odluku o skorom izlasku na ulice. 
            O tome se, prema rečima Branislava Čanka, predsednika sindikata Nezavinost, intenzivno razgovaralo prethodnih dana u Briselu sa predstavnicima Evropske federacije sindikata. 
“Kako je to moguće da jedino u Srbiji nije bilo nikakvih protesta. Bilo je u Španiji koja mnogo bolje stoji od Srbije, bilo je u Grčkoj koja je mnogo bolje stajala, pa i danas u krizi bolje stoji od nas. Dakle, postavljeno nam je to pitanje, vrlo uvijeno, vrlo pažljivo da nas ne uvredi“, navodi Čanak. 
“I to je bila, dakle, ta poslednja poruka da je vreme ili da učinimo nešto što nam sleduje iz opisa poslova koji pripadaju sindikatu ili da zatvorimo firmu da ne varamo više ni naše članove, ni one koji čitaju u novinama ili nas pitaju. Dakle, to je jedan od razloga koji je prevršio kap u čaši, bila je to kap koja je prevršila meru, i mi smo doneli odluku da tome pristupimo“, kaže on. 
            Za ekonomistu Aleksandra Stevanovića iz beogradskog Centra za slobodno tržište ovo su samo obećanja, a sindikati nemoćni da masovne demonstracije sprovedu u delo. 
“Prete već 15 godina i nikad nisu organizovali ništa što bi ličilo na ikakvu vruću jesen. Druga stvar, krajnje je interesantno da u Srbiji se kao povod za sindikalne akcije koriste stvari koje ama baš ni u najširem smislu nemaju nikakve veze sa ugovorom o radu kolektivnim, a ni pojedinačnim, a ni granskim“, smatra Stevanović. 
            “Tako da s te strane, to je jedna klasična zloupotreba onoga što je industrijska demokratija i kako to funkcioniše u celom svetu. Interesantno je takođe da se tu najviše bune zaposleni koji rade na fiktivnim radnim mestima, uglavnom u javnom sektoru koji po prirodi stvari moraju ostati bez tih radnih mesta da bi nama – celom društvu, moglo da krene, pa i njima“, poručuje on. 
            Štednja je, smatra Stevanović, jedini način da zemlja i društvo krenu napred i da se razvijaju, a to znači i povlačenje teških poteza kao što je smanjenje državne administracije.

Da Vas podsetimo, Vlada R Srbije je u skladu sa Zakonom o Socijalno-ekonomskom savetu formirala Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, a kao institucija započeo je sa radom u aprilu mesecu 2005. godine.Savet imenuje predsedavajućeg iz svojih redova na godinu dana. Funkciju predsedаvаjućeg u mаndаtnom periodu 28. mаrt 2013. – 28. mаrt 2014. godine obаvljа Ivicа Dаčić, predsednik Vlаde i ministаr unutrаšnjih poslovа Republike Srbije.Funkciju sekretara obavlja Čedanka Andrić, diplomirani politikolog za međunarodne odnose. Socijalno-ekonomski savet ima 18 članova, i to šest predstavnika Vlade Srbije, šest predstavnika reprezentativnih sindikata i šest predstavnika reprezentaivnih udruženja poslodavaca, koji se imenuju na četiri godine. Svaki član Saveta ima svog zamenika.
Predstavnici Vlade u Socijalno-ekonomskom savetu su Ivica Dačić, Dr Jovan Krkobabić, Mr Mlađan Dinkić, Prof. dr Žarko Obradović, Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, Prof. dr Zorana Mihajlović, predstavnici poslodavca su Nebojša Atanacković, Branislav Grujić, Boško Savković, Goran Kovačević, Dragan Mijanović, Miloš Nenezić dok su predstavnici sindikata  Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije , Dragan Zarubica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Branislava Plančak, potpredsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije, Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“,  Aleksandar Titović, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.
Predstavnici sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu su predstavnici reprezentativnih centrala na nivou republike.
Iako je Konfederacija slobodnih sindikata-KSS jedna od reprezentativnih centrala u Srbiji za njih Vlada R Srbije još nije našla mesto koje joj pripada. Konfederaciju čini preko 200.000 zaposlenih u javnom sektoru okupljenih u oko 37 sindikalnih organizacija.
NPSS je član Konfederacije slobodnih sindikata i jedina sindikalna organizacija iz policije koja pripada jednoj velikoj sindikalnoj centrali u Srbiji.
Kada se pogleda sastav Socijalno-ekonomskog saveta nije ni čudo što je najava vruće sindikale jeseni samo bacanje prašine u oči kako građanima tako i zaposlenima a zakoni poput Zakona o radu i Zakona o štrajku zasigurno će da budu samo po volji Vlade i poslodavca, nikako po volji zaposlenih.
Pored tri pomenute velike centrale u Srbiji postoje još dve jake sindikalne centrale. I to Udruženi sindikati „Sloga“ i Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata-ASNS.
A šta je sa policijom.Info NPSS_strajk
U policiji je trenutno registrovano 12 sindikalnih organizacija od kojih 4 gravitiraju sa većim brojem članstva. A to su dva reprezentativna sindikata, Nezavisni sindikat policije-NSP i Policijski sindikat Srbije-PSS i dva nereprezentativna sindikata, Sindikat srpske policije-SSP i Nezavisni policijski sindikat Srbije-NPSS.  
Nezavisni policijski sindikat Srbije-NPSS je u više navrata pozivao sve sindikate u policiji na ujedinjenje i formiranje jedne jedinstvene jake sindikalne centrale u policiji. Nažalost, nismo naišli na razumevanje.
I dok da skoro nema nikakve saradnje između sindikata u Srbiji, nema ih ni u policiji. Policija je zahvaljujući gore pomenutim dvema reprezentativnim sindikatima dobila prvi istorijski i diskriminatorski PKU za policijske službenike gde je izvršena diskriminacija ostalih nereprezentativnih sindikata u policiji dok je oko 400 predstavnika ova dva sindikata na terenu oslobođeno potpuno ili oko 150 radnih sati mesečno. To nemaju ni sindikati koji broje i po 40.000 članova.Dacic Veljko_i_Barbulov_potpisali_PKU
I dok svaki sindikat tera svoju politiku a po društvenoj mreži fejsbuk rasipa se nekim hvalama o sindikalnoj borbi, kako je NPSS došao do nezvaničnih informacija tokom prethodne sedmice Sektor finansija je održao sastanak sa svojim predstavnicima sa terena kojima je predočeno da će isplata putnih troškova, pored dosadašweg kašnjenja ponovo početi da kasni i to na svaka dva meseca isplaćivaće se putni tročkovi za po jedan mesec. Time se samo gomilaju dugovi prema zaposlenima.
Kako na nivou cele Srbije tako i u policiji, Vlada R Srbije na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem vodi socijalni dijalog samo sa njemu poslušnima i sa onima koji njemu odgovaraju. Očigledno sa onima koji mu govore i rade samo onako kako njemu odgovara.
InfoNPSS!