Miloš Milošević, policajac iz Aleksinca koji je u junu prošle godine spasio živote građana Niša tako što je vlastitim telom zaustavio napadača koji je pucao iz automatske puške, dobitnik je nagrade “Najplemenitiji podvig godine”.

Naš kolega postao je laureat u tradicionalnom izboru kompanije “Novosti” pošto se golim rukama, bez upotrebe vatrenog oružja, suprotstavio napadaču (I.P), koji je ispred niškog kafića pucao na radnika obezbeđenja i prolaznike, ranivši pritom pet osoba. Milošević je, skočivši na njega, uhvatio cev automatske puške i okrenuo je ka zemlji, ali je tom prilikom zadobio sedam prostrelnih rana i 20 manjih povreda od rikošeta.

Pored herojskog čina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji je vršeći dužnost sprečio masakr i strašnu tragediju rizikujući vlastiti život, ovaj slučaj takođe je signal da pravosuđe preispita svoj uticaj na porast kriminala na našim ulicama, kao i ozbiljan indikator da, u situaciji kada MUP opravda upotrebu vatrenog oružja i kad policajac čak bude pohvaljan zbog toga, pravosuđe ne sme da ga tereti i osudi po privatnoj tužbi.

NPSS takođe podseća da ono što se dogodilo 31-godišnjem Miloševiću nije izdvojen incident, već da su učestali napadi na policajce postali svojevrsna praksa i pre i posle tog junskog dana, zbog čega smo i podnosili inicijative za pooštravanje kaznene politike u odnosu na napade na pripadnike MUP-a.