Ovih dana policijski službenici imaju pune ruke posla. Bezbednost Republike Srbije i svih njenih građana uvek je bio i biće prioritet svakom policijskom službeniku. Međuti, policijski posao nije samo ono što se vidi. Vrlo često ti heroji pomažu građanima i nalaze im se kao pomoć, ruka spasa ili uteha u najrazličitijim životnim situacijama, bili angažovani tog momenta ili ne.

Jedan takav događaj, koji nesporno privlači puno pažnje desio se noćas u Beogradu. Dana 15.09.2022. policijski službenici PU Pirot i članovi Nezavisnog policijskog sindikata Srbije bili su kao IJP angažovani na obezbeđenju manifestacije i održavanju javnog reda i mira u Beogradu. U ranim jutarnjim časovima, negde oko 05,00 časova ujutru 16.09.2022. godine, uspešno završivši postavljeni zadatak, pred odlazak na odmor, na raskrsnici ulica ispod Brankovog mosta začuli su zapomaganje ženske osobe. Istog momenta policijski službenik, komandir 2. odeljenja 1. voda PU Pirot Stevanović Zoran, policijski službenik SPI Pirot Petrović Miloš i policijski službenik PS Dimitrovgrad Trifunović Saša, pritrčali su i zatekli žensku osobu koja leži na trotoaru i čiji porođaj je u toku. Policijski službenici su istog momenta obezbedili lice mesta kako bi osigurali bezbednost porodilje i svojom pribranošću pomogli ženskoj osobi da se porodi i na svet donese dečaka. Međutim, kako život ume da ima svoje zaokrete, tek rođena beba se umotala u pupčanu vrpcu usled čega su prestali vitalni znaci. Policijski službenik Stevanović Zoran je bez oklevanja reagovao, prihvatio bebu, odmotao joj pupčanu vrpcu nakon čega se beba opet zaplakala. Ubrzo je pristiglo i vozilo Hitne medicinske pomoći sa lekarima koji su majku i tek rođenu bebu preuzeli i odveli u nadležnu bolnicu. Mami i bebi želimo svu sreću!
Ovakvi događaji i podvizi su nešto što policijski posao čini jedinstvenom i prelepom profesijom, a požrtvovanost i humanost policiskih službenika ponos je čitavom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Poznato je koliko je profesija policajca jedna teška i ozbiljna profesija, za nju se obučavamo ceo život, od školovanja do penzije. Svaki dan nosi nove izazove i nove zadatke. Svaki događaj je poseban i jedinstven. Biti policijski službenik je čast i zadovoljstvo. Želim da izrazim najdublje pohvale i zahvalnost za požrtvovanost i profesionalnost koju su naše kolege i članovi našeg sindikata pokazali. Vaša nesebična dela govore o vašoj snazi i plemenitosti. Nezavisni policijski sindikat Srbije će uvek biti tu za svoje kolege, ne samo kada treba braniti prava zaposlenih, već i kada treba pohvaliti izvanredna dela, a vaš podvig neće proći ne zapaženo. Takođe bih poželeo puno zdravlja i sreće mami i tek rođenom dečaku.“ – izjavio je predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Jovanović Goran.

Zoran Stevanović

Miloš Petrović

Portparol NPSS
Rupić Nevena