Ohrid, 09.07.2017.Juče je u Makedoniji potpisana zvanična povelja o saradnji između Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) i Nezavisnog sindikata policije (NSP) Makedonije. Povelju su, nakon zvaničnog sastanka, potpisali predsednici dva sindikata Miloš Jelenković i Goce Delčev-Todev.

Kako je ranije najavljeno, kada su predstavnici NSP Makedonije bili u Srbiji u gostima NPSS-a, dva sindikata su pored sličnosti u svom dosadašnjem radu, prepoznali mogućnost unapređenja dalje saradnje. Poveljom su precizirane dalje smernice delovanja i saradnje između ova dva sindikata, a predviđeno je da članovi NPSS-a koji su u tranzitu ili se nalaze u Makedoniji imaju iste beneficije kao i članovi Nezavisnog sindikata policije Makedonije, a predstavnici NSP-a su im na raspolaganju za sve potrebne informacije. Isto to važi i za članove NSP Makedonije dok se nalaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Predstavnici Nezavisnog sindikata policije Makedonije uputili su zvaničan poziv rukovodstvu NPSS-a za prisustvo na velikoj godišnjoj sednici sindikata, kako bi razmenili iskustva i preispitali mogućnosti saradnje. Međutim, pre toga predstavnici NSP-a boravili su na prvim sportskim igrama u organizaciji NPSS regiona Istočne Srbije, gde su na radnom sastanku rukovodstva ova dva sindikata prepoznala iste probleme sa kojima se susreću njihovi članovi, ali i iste ciljeve kojima sindikati teže – vraćanje ugleda policijskom službeniku. U skladu sa tim, već je pre dve nedelje na sastanku u Nišu najavljena buduća saradnja, koja je juče i ozvaničena poveljom.

Zajednički zaključak rukovodstva dva sindikata jeste da je položaj policijskih službenika u obe zemlje gotovo isti i da se samo istrajnom borbom legitimnim sredstvima to može promeniti, a samim tim i povećati bezbednost, naročito ako se ima u vidu geostrateški položaj koji zauzimaju naše dve zemlje, odnosno Balkan uopšte.

Press NPSS