NEZAVISNI POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE-NPSS

Nezavisni policijski sindikat Srbije, kao jedinstveni sindikalni pokret kod poslodavca u Ministarstvu unutrašnjih poslova, osnovan je meseca marta 2009. godine.

Sindikat je osnovan od starne nezadovonjnih radnika MUP-a, prvenstveno zbog borbe za ostvarivanjem nepoštovanih osnovnih radničkih prava od strane poslodavca, kao što su neplaćene neredovnosti u radu, prekovremeni i smenski rad, rad praznikom itd, iako su ista prava garantovana Ustavom i zakonima.

Osnivanjem Sindikata, odmah nakon odabira naziva „Nezavisni policijski sindikat Srbije“, osnovana je prva sindikalna podružnica. Ubrzo nakon toga, do kraja 2009. godine osnovano je još 40 sindikalnih podružnica na teritoriji Republike Srbije koju pokriva Ministarstvo unutrašnjih poslova, te do današnjeg dana NPSS broji 89 sindikalnih podružnica sa preko 8000 članova.

Usvojenom strukturnom i Statutarno propisanom hijerarhijskom organizacijom, a u cilju lakšeg i bržeg delovanja sindikata, NPSS je organizovan kroz regionalne odbore kojima pripadaju sindikalne podružnice i to: RO Beograd, RO Istočna Vojvodina, RO Zapadna Vojvodina, RO Centralna Srbija, RO Zapadna Srbija, RO Istočna Srbija i RO Južna Srbija.

U korak sa pozitivnim i negativnim društvenim pojavama i tokovima, razvojem države Srbije i samog društva, tako je, od vremena osnivanja pa do današnjeg dana, NPSS sprovodio konstantnu borbu za poboljšanje radničkih prava, te je kao organizacija učestvovao i u svim štrajkovima policije, među kojima su najpoznatiji oni iz 2012. i 2014. godine . Takođe, u nedostatku drugih pravnih lekova i povoljnijih rešenja, NPSS je organizovao proteste ispred zgrade Ministarstva prilkom famozne analize rizika, a koji su kasnije, kako se ispostavilo, urodili plodom. Tim povodom, od strane pravnog tima NPSS-a podneto je preko 200 žalbi na Rešenja koje su usvojene.

Ono što je bitna i nemerljiva stvar u sindikalnom delovanju, NPSS je iskazao i kroz humanitarni rad. To delovanje Sindikata, najviše se ogledalo u isplati solidarnih pomoći članovima sindikata po raznim osnovama, kao i izuzetna briga i pomoć nastradalim članovima sindikata i njihovim porodicama. Iz razloga što je rad NPSS-a u MUP-u prepoznat baš kao takav-human i solidaran, Odlukom Glavnog odbora sindikata osnovan je i humanitarni fond “Plavo srce”.

Delatnosti humanitarnog fonda „Plavo srce“ su usmerene na poboljšanje života i rada članova sindikata i zaposlenih u MUP-u, kao i pomoć građanima Republike Srbije. Jedna od takvih pomoći je i ona kada je NPSS 2014. godine donirao i pružao konstantnu pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima. Primera radi, NPSS je isplatio preko 5000 solidarnih pomoći i dodelio preko 50.000 novogodišnjih paketića deci članova sindikata. Posebno smo ponosni na činjenicu i ono što je prvenstcveno bila zamisao, inicijativa i plan Nezavisnog policijskog sindikata Srbije kroz projekat „POLICAJAC U SVOM STANU“, Vlada Republike Srbije je to prepoznala, preuzela projekat i kroz svoj plan i aktivnosti krenula u rešavanje jednog od najvažnijih životnih pitanja zaposlenih u policiji, a to je pitanje krova nad glavom.

Nezavisni policijski sindikat Srbije, kao sindikat koji radi na ostvarivanju benefita i beneficija za radnike MUP-a i svoje članove, sklopio je ugovore o saradnji sa velikim brojem pravnih subjekata, fizičkim i pravnim licima, objektima i ustanovama, a koja se ogleda u određenim popustima, povoljnostima i kupovinama na rate raznih proizvoda i usluga.

Pored Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih važnih institucija u Rebulici Srbiji, pravi smer i poštene sindikalne aktivnosti prepoznate su i od strane policija u zemljama regiona, te je tako NPSS ostvario uspešnu saradnju sa policijskim sindikatima u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Grčkoj itd.

U svom delovanju, sindikat i njegovi članovi imali su zapažene sportske, književne i naučne uspehe i rezultate, te su pod pokroviteljstvom i u ime sindikata, naši članovi predstavljali Sindikat i sebe u preko 20 zemalja sveta. Tokom godina postojanja održano je preko 20 sportskih igara u organizaciji sindikata. Preko 5000 članova je u organizaciji sindikata obišlo i posetilo zmanenitosti, gradove i države Evrope, kao i planine, reke i odmarališta u Republici Srbiji.

Nezavisni policijski sindikat Srbije ne pristaje na kompromise zarad nečijih ličnih interesa, nezavisan je u svom radu i ne zaustavlja na urađenom, već nastavlja hrabro dalje. Gledano u budućnost koja je svetla što se tiče rada i postojanja NPSS, prvi i osnovni zadatak je jačanje poverenja zaposlenih u NPSS i približavanje sindikata svakom članu kroz razne vizije i projekte. Konstantna sindikalna borba kojoj svakodnevno teži NPSS, učiniće da zaposleni u MUP-u na profesionalnom i ličnom planu budu zadovoljniji i uspešniji.

Sindikat – to smo svi mi. Zajedno možemo sve.

Tražimo poštene, hrabre i optimiste.

Ako su vaše ideje kao i naše – priključite nam se.
Pozovite – tu smo zbog Vas!