Beograd, 26.07.2016. Poslednjih nekoliko dana na teritoriji Srbije, u velikoj policijskoj akciji, uhapsena je 251 osoba zbog različitih krivičnih dela, a protiv 367 su podnete krivične prijave. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) ovom prilikom želi da pohvali rad kolega koji su učestvovali, ali i da podseti nadležne i celokupnu javnost na odnos prema policijskom službeniku.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), Poreskom upravom i drugim državnim organima policijski službenici su za nekoliko dana lišili slobode veliki broj narko-dilera, pedofila, zaplenili veću količinu nedozvoljenih supstanci, oružja, akcizne robe i otkrili ilegalnu radionicu za proizvodnju vatrenog oružja i municije. U akciji hapšenja niko nije pošteđen, pa je među privedenima i nekoliko policajaca.

Iz pomenute uspešne akcije može se videti sa kakvim se profilima ljudi i društvenim devijantnostima svakodnevno susreću policijski službenici. Sve je to u opisu posla i često se može čuti da su sami izabrali., ali ono što nisu sami birali je odnos prema njima. Policijski službenik je, pored lošeg ekonomsko-socijalnog statusa, svojevrstan glineni golub za huligane i kriminalce. Loša kaznena politika dovela je do sve češćih napada na policijske službenike. Zbog prirode posla koja neminovno nosi svakodnevnu izloženost stresu i izostanka psihološke prevencije i suicid je jedan od većih neprijatelja policijskih službenika.

milos velikiPolicijski službenici su u akciji Ares pokazali da su profesionalci i da pored svog teškog položaja odgovaraju na zahteve profesije. Ovakve akcije neizostavno dovedu do pitanja kakav je odnos nadležnih i društva prema onima koji brinu o našoj bezbednosti. Nezavisni policijski sindikat Srbije će svim legitimnim sredstvima i dalje nastojati da se položaj policijskog službenika poboljša.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Press NPSS