Beograd, 14.03.2017. Dobro je poznato da je policijskim službenicima već dva puta smanjena plata i da su pojedini dovedeni na rub ekonomske propasti. Na ovu činjenicu se uvek pojave oni koji govore kako se policijski službenici neprestano žale, a zapravo samo uživaju različite beneficije. Zaboravi se tada da policajac obavlja jedan od najrižičnijih poslova, direktno izlažući svoj život opasnosti u cilju zaštite imovine i života građana, na šta Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) neprestano podseća.

Ovog puta ćemo ostaviti po strani ekonomske probleme, kao što to čine policijski službenici kada dođu na posao. Umesto toga, moramo da skrenemo pažnju šta ih dočeka kad dođu na svoje radno mesto. Pre par dana, pojavile su se fotografije zgrade Vatrogasno-spasilačke jedinice i Saobraćajne policije u Nišu. Prozori bez stakla, rupe na plafonima i nehigijenski uslovi su svakodnevno radno okruženje vatrogasaca i saobraćajaca iz Niša. Isti oni vatrogasci koje je cela Srbija hvalila jer su tokom snežne oluje spasili na desetine života prostorije „dele“ sa pacovima. Sredstva za higijenu kupuju sami, a nadređeni sugerišu da i popravke u zgradi vrše sami.

PS Zvezdara

Ništa bolja situacija nije ni u Beogradu. Uporedo sa ovom vešću, dnevni list Kurir objavio je snimak PS Zvezdara, koji, u najmanju ruku izgleda zastrašujuće. Na snimku se jasno vidi stara zgrada koja izgleda kao da je u fazi raspada. Međutim, tu policijski službenici provode svoje radno vreme. Toaleti iz kojih vrebaju poznate i nepoznate zaraze, malter koji otpada sa plafona i dotrajale instalacije svakodnevica su i radnika PS Zvezdara. Pripadnici MUP-a u Šapcu imaju iste probleme, a na preseljenje čekaju od 2015. godine.

milos veliki„Ovo je samo jedan deo sa čim se sve susreću policijski službenici koji uživaju različite beneficije – dakle nemaju osnovne uslove za rad. Prema istraživanjima, poverenje građana Srbije u policiju je na jako niskom nivou. Da bi se to popravilo moramo ih upoznati i sa „drugom stranom medalje“ i pokazati im sa kojim se sve problemima susreće policajac koji je tu da štiti njih i njihovu imovinu. Okruženje u kojima rade pripadnici MUP-a na Zvezdari, u Nišu i Šapcu je nedopustivo u 21. veku.“ rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS