Beograd, 25.09.2017.Na Dorćolu se u nedelju u toku noći u jednoj kafani odigrala prava drama, a samo prisebnošću policijskog službenika koji se, van dužnosti, nalazio u lokalu sprečena je tragedija. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) pohvaljuje reakciju pripadnika MUP-a.

Naime, u jednu od kafana na Dorćolu, nakon rasprave sa vlasnikom mladić je potegao oružje i ranio istog, a potom pretio da će sve goste pobiti. Na sreću, među gostima se našao policijski službenik koji je nakon što se legitimisao od napadača tražio da se razoruža. Kako napadač nije odustajao od svojih pretnji da oduzme živote prisutnima u kafani, policajac je pucao i lišio ga života. I prema rečima očevidaca, postupak policajca im je sačuvao živote, jer naoružani mladić ne bi prezao da oružje dalje upotrebi, kao što je već učinio.

Upotreba oružja od strane pripadnika policije je jasno regulisana Zakonom i predviđena ukoliko je ugrožen život policijskog službenika ili drugih lica. Nakon prebijanja Žandarma u Novom Sadu u javnosti su se pojavile nedoumice zašto policijski službenik van dužnosti nosi oružje. Još tada smo istakli da je policijski službenik, bez obzira na radno vreme u pripravnosti 24h i samo zahvaljujući tome juče je na Dorćolu sprečena veća tragedija.

Milos 2Reakcija kolege je za svaku pohvalu. On je upravo pokazao da se građani mogu osećati sigurno i osloniti na policijske službenike, jer su oni tu da bi sačuvali njihove živote i imovinu. Očekujemo ne samo da kolegi bude opravdana upotreba vatrenog oružja već i da za ovakav postupak bude nagrađen.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS