Beograd, 26.09.2017. Spekulacije i pitanja oko nedeljnog događaja na Dorćolu se nastavljaju, a Unutrašnja kontrola je dala svoj sud. Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole nakon istrage utvrdili su da je inspektor u civilu, koji je bio jedan od aktera spornog događaja, postupio u skladu sa Zakonom i svojim policijskim ovlašćenjima.

Ubistvu Luke Miškovića u nedelju noću prethodila je njegova svađa i ranjavanje vlasnika lokala u kom je odseo, a zatim i pucnji na policajce u civilu i pretnja ostalim gostima oduzimanjem života. Prisebnošću policijskog službenika, prema rečima očevidaca, spašeni su brojni životi, jer se pokojni Mišković, vidno pripit, nakon svađe u lokal vratio sa dva pištolja. Parafinskom rukavicom utvrđeno je da je pucao iz oba. Zahvalnost za spašeni život ističu mnogi očevici događaja, dok se sa druge strane otvaraju brojna pitanja neupućenih, a mediji pokušavaju da zamenom teza od kriminalca naprave žrtvu.

Ko je Luka Mišković ? Izvesno je da je izgubljen jedan mladi život, ali na žalost on je svojim opredeljenjem da se bavi kriminalom verovatno bio svestan posledica. Ubijeni napadač je rano izabrao kriminal kao svoj način života, pa je već od ranih dvadesetih počeo da niže krivična dela poput trgovine narkoticima, nasilničkog ponašanja i teških telesnih povreda. Među brojnima se izdvaja i napad na policijske službenike, kada je na zahtev da se legitimiše on umesto lične karte na policijske službenike potegao pistolj i pucao. Tom prilikom je i ranjen. Ovo samo potkrepljuje tvrdnje koje je Nezavisni policijski sindikat Srbije više puta iznosio u javnost – da se kaznena politika za napadače na policijske službenike mora pooštriti.

Milos 2Sramno je da mediji sada pokušavaju da od nekog sa ozbiljnim krivičnim dosijeom naprave žrtvu. Time se direktno otvara put da se policijski službenik koji je po Zakonu postupio i spasio živote građana stavi u položaj krivca. Kao sindikat koji štiti prava radnika MUP-a više puta smo stali iza kolega koji su se našli u sličnoj ili istovetnoj situaciji i to ćemo učiniti i ovaj put ukoliko bude potrebe. “ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS