Beograd, 30.09.2017. Crna hronika je bogata naslovima o napadima na policijske službenike. Tome se može dodati i jutrošnji incident u Savskoj ulici u Beogradu. Nezavisni policijski sindikat Srbije najoštrije osuđuje ovaj napad i upućuje apel nadležnima da se ovakvim događajima mora stati na put – oštrom kaznenom politikom.

Prilikom redovne kontrole pripadnici policije zaustavili su vozilo “BMW X6” kojim je upravljao D.Z. (1995). On je prilikom legitimisanja policajcima ponudio novac kako bi prekinuli kontrolu i pustili ga u saobraćaj. Kako su policijski službenici odbili mito, mladić je pokušao da pobegne sa lica mesta. U trenutku kada su u tome pokušali da ga spreče policijskim službenicima je naneo više udaraca u predelu glave, ali je ipak zahvaljujući njihovoj spremnosti savladan i priveden.

Nakon pregleda vozila pronađen je pištolj za koji lice nije posedovalo dozvolu, a daljom istragom utvrđeno je da je raspisana potraga za istim zbog pokušaja ubistva u aprilu, u Vinči.

Na žalost, to da se kriminalac u poslednje vreme sa dvocifrenim i trocifrenim brojem krivičnih prijava nalazi na slobodi, postao je šablon. Policijskim službenicima je u opisu posla da suzbijaju različite oblike kriminaliteta, pa su oni prvi na meti. Obzirom da se radi o višestrukim povratnicima, poput onog u Kraljevu ili na Dorćolu, oni se oglušuju o naredbe policije i sve češće potežu oružje na predstavnike države. Isto se dogodilo i noćas u Tutinu, kada je osumnjičeni za šverc odbio naredbu policijske patrole da zaustavi vozilo i pokušao da pregazi policijske službenike. Tom prilikom su policajci upotrebili vatreno oružje, a osumnjičeni je od zadobijenih rana kasnije preminuo.

Milos 2Policijski službenici izloženi su sve većem riziku prilikom intervencija, jer se suočavaju sa višestrukim povratnicima koji su zahvaljujući blagim ili oslobađajućim presudama za teška krivična dela puni samopouzdanja da ponovo i ponovo čine ista. Kako bi se ovakvoj praksi stalo na put i smanjio stepen kriminala u našem društvu prvi korak je pooštravanje kaznene politike za napadače na policijske službenike. To je ono na čemu ćemo dosledno insistirati u narednom periodu.” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS