Beograd, 20.10.2017.Nezavisni policijski sindikat Srbije je krajem prošle godine u više navrata skretao pažnju javnosti o neophodnosti postojanja i povećanja broja školskih policajaca. Od nadležnih su tada stigle potvrde da ovaj projekat neće biti ukinut, ali da će u škole biti uveden video nadzor. Da li je to diskretan put da se radna snaga zameni tehnikom ne znamo, ali da je vršnjačko nasilje jedan vid trenda među školarcima toga smo svi svedoci.

Već nekoliko dana stranice dnevne štampe ispunjavaju članci o vršnjačkom nasilju. Juče je pretučen učenik OŠ „Ivan Gundulić“ u Beogradu, kada su ga napala dvojica maloletnika na velikom odmoru kako bi mu otela džeparac. Dečaka su odbranili prolaznici. I to nije jedini incident. U Tehničkoj školi u Mladenovcu učenik pod dejstvom alkohola napao je prvobitno profesora, a zatim je pokušao da napadne i školskog policajca koji je intervenisao.

Očigledno je da brojni društveni činioci utiču na porast stepena nasilja u školama. Kada na to dodamo i pojedinačne uzroke poput porodičnih problema neretko dođe do tragičnih rezultata. Prema statistici, u školama gde postoji školski policajac postoji smanjen broj incidenata. Iz tog razloga, pored video nadzora koji je najavljen i već u veden u neke škole, jako je važna i fizička prisutnost policijskog službenika, odnosno školskog policajca kako bi se pravovremeno reagovalo. Primer toga je slučaj u Mladenovcu, gde je već ranije bilo sličnih incidenata, a možemo pretpostaviti kako bi se i ovaj završio da nije intervenisao policajac.

Veliki problem postoji, na šta smo upozoravali, u tome što jedan školski policajac obezbeđuje dve do tri škole, koje su često prilično udaljene jedna od druge. Fizički je nemoguće da jedan čovek odgovori na potrebe posla u ovakvoj situaciji. Ne smemo zaboraviti slučajeve koji su se nakon vršnjačkog maltretiranja i nasilja tragično završili. Upravo zbog toga ovakav problem treba saseći u korenu, jer nam je omladina pod velikim uticajem različitih sadržaja nasilničkog karaktera i to se odražava na njihovo ponašanje. ” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS