Beograd, 22.10.2017.Još se policijska službenica iz Novog Sada nije ni oporavila, a danas već imamo novi napad na koleginicu u Beogradu. Kao policijski sindikat oštro osuđujemo ovaj napad i nadležnima upućujemo jasno pitanje – dokle ?

Naime, danas je napadnuta policijska službenica iz Zemuna, Marija J. Katić jer je vršeći svoj, zakonom poveren posao, izazvala bes u još jednom bahatom građaninu koji je shvatio da policiju može napasti u bilo kom trenutku, a da za to ne dobije adekvatnu kaznu. Ona je, obavljajući dužnost obezbeđenja objekta, zamolila lice M.P. (46) da ukloni svoj, nepropisno parkiran, automobil. Nakon što je odbio, radi uklanjanja vozila Katićeva je pozvala JKP“ Parking servis“ i po njihovom dolasku lice je odbilo da pokaže svoja dokumenta na uvid i automobilom u nekoliko navrata odgurnulo policijsku službenicu koja je prevezena u zdravstveni centar. Patrola je privela napadača i određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Blaga kaznena politika za kriminalce i huligane rezultira svakodnevnim bahaćenjem i napadima kako na građane, tako i na policiju. U roku od dva dana ovo je drugi slučaj napada na policijsku službenicu. Jasno je da su koleginice svojim izborom profesije bile svesne svih rizika i da su u poslu ravnopravne sa svojim kolegama, ali gledajući sa druge strane, neko ko se osili da napadne jednu ženu zašto bi prezao da sutra to uradi detetu ili bilo kome drugom. Ministarstvo, zajedno sa Ministrom Stefanovićem osudilo je napade i zatražilo najoštrije kazne. Pružamo punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova jer jasno staje iza polcijskih službenika. Isto tako, očekujemo da i Ministarstvo pravde reaguje i posebno preispita kaznenu politiku koja se primenjuje kod napada na policijske službenike.

Očekujemo oštre reakcije celokupne javnosti, jer je ovo zaista alarm koji ne smemo zanemariti. Policijskim službenicima koji časno stoje iza svoje profesije mora biti omogućeno da nesmetano obavljaju svoj posao, bez straha da reaguju ukoliko im je ugrožen njihov ili životi građana koje štite. Javnost i građani se moraju jasno informisati o ovlašćenjima koja policijski službenici poseduju i koja su dužni da primene u situacijama u kojima im je ugrožen život.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS