Beograd, 24.10.2017. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je juče saopštenje povodom navoda pojedinih medija o torturi policijskih službenika PU Novi Sad nad licem privedenim 04. septembra zbog napada na policiju. U saopštenju se navodi da nijednoj državnoj instituciji nije dostavljen nikakav snimak o pomenutom događaju, a da Sektor unutrašnje kontrole ispituje okolnosti pomenutog događaja.

Kako je istraga u toku ne želimo da se na bilo koji način mešamo u rad državnih organa, već je ovde isključivo pitanje uticaja medija, koji se i te kako mešaju i njihove etike. Da se, pre svega, osvrnemo na događaj od 4. septembra. Pedesetogodišnji Goran U. izrevoltiran oduzimanjem luksuznih vozila zbog sumnje da su im falsifikovana dokumenta,seo je u kamion i velikom brzinom ušao na parking PU Novi Sad, oštetivši nekoliko policijskih vozila. Policajci su odmah reagovali, ali je on odbio da se legitimiše, opirao se hapšenju i fizički napao policajce.

Tada su mediji izvestili da je uz napor savladan i priveden muškarac koji je nasrnuo na policajce, a koji je više puta osuđivan. Između ostalog predočeno je da se radi o nekome ko iza sebe već ima 70ak krivičnih prijava za različita dela, pa i iznude i pokušaj ubistva. Ono što ne možemo, a da ne primetimo je da pravni sistem ostavlja priličan prostor da se kriminalac preko noći pretvori u uzornog građanina, a da mu u tome još i pomognu mediji. Tako se sad prevashodno govori o brutalnosti policije, pokušaj ubistva i sva ostala krivična dela su oproštena u pomenutom slučaju.

Ne tako retko se zapitamo kako je moguće da neko sa ozbiljnim dosijeom u policiji slobodno šeta gradom i pri tom pravi nova krivična dela. Najčešće možemo pročitati u štampi da je neki počinilac krivičnog dela sklopio sa tužilaštvom dogovor o priznanju krivice i takav se, posle kraće pauze, vrati „svom poslu“. Po ugledu na tužilaštvo i mediji opraštaju, pa se sve više čini da će bavljenje kriminalom postati društveni prestiž.

Press NPSS