Beograd, 07.11.2017.U avgustu ove godine PU Kruševac, zahvaljujući sredstvima od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje, dobila je uređaj “Drug test” kojim se za samo nekoliko minuta ispituje prisustvo psihoaktivnih supstanci kod učesnika u saobraćaju. Ono što su dosadašnji rezultati pokazali je da je nešto više od polovine testiranih upravljalo vozilom pod dejstvom nekih od narkotika.

Od kada je aparat stigao u ovu PU pa do sada, od 40oro testiranih, 22 učesnika u saobraćaju je bilo pozitivno na neke od psihoaktivnih supstanci. Pomenuti aparat u roku od 12 minuta detektuje prisustvo šest grupa narkotika: kokain, heroin, benzodijazepin, kanabis, anfetamin i metaanfetamin. Značajno je istaći da su na području PU Kruševac smanjene saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, ali broj vozača koji učestvuju u saobraćaju pod dejstvom narkotika je svakako zabrinjavajući.

Ovakva praksa testiranja vozača u svetu nije nikakva novina, a u nekim od evropskih zemalja kazne za prekršioce iznose i po nekoliko hiljada evra. Akcija PU Kruševac trebalo bi da postane praksa saobraćajne policije. Ovo je posebno važno ako uzmemo u obzir podatak da su više od trećine vozača pod dejstvom alkohola učesnici u saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodom. Vozač pod dejstvom alkohola precenjuje svoje sposobnosti, a potcenjuje opasnosti. Njegovo vidno polje se izuzetno sužava, koordinacija pokreta je otežana pa se skraćuje vreme u kom bi mogao da odreaguje na nepredviđene situacije. Međutim, alkohol kao jedan od vodećih uzročnika saobraćajnih nezgoda preti da dobije ozbiljnog konkurenta.

Kako je vremenom porasla upotreba psihoaktivnih supstanci u svim sferama života, neminovno je da se to odražava i na negativnu saobraćajnu statistiku. Narkotici mogu biti prirodnog i hemijskog porekla, ali im je zajedničko dejstvo na centralni nervni sistem što uzrokuje promenu kako fizičkih, tako i psihoaktivnih delovanja poput halucinacija, promene raspoloženja i sl. Nepobitna je činjenica da narkotici mnogo više utiču na psihofizičko stanje vozača i više ugrožavaju saobraćaj od vožnje pod uticajem alkohola koja je, kao što znamo, na vrhu liste uzročnika saobraćajnih nezgoda. Zabrinjavajuća je ne tako retka pojava kombinacije narkotika i alkohola, pa su oštre kazne izuzetno poželjne kod ovakvih prekršaja.

Pohvalio bih u ime Sindikata rad i rezultate kolega iz PU Kruševac. Imajući u vidu rezultat koji konzumiranje narkotika po čoveka može da ima, jasno je koliku opasnost on predstavlja u saobraćaju i zašto su ovakve kontrole od izuzetne važnosti. Nadam se da će u bliskoj budućnosti što više PU imati u svom posedu ovaj aparat čime bi se, evidentno, sačuvali životi ušesnika u saobraćaju.” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS