Aranđelovac, 08.11.2017. Na internetu se jutros pojavio snimak iz aranđelovačke škole, na kom se vidi kako učenici fizički zlostavljaju drugaricu iz razreda. Nezavisni policijski sindikat Srbije u proteklih godinu dana nebrojeno puta je apelovao na celokupno društvo da se ne sme smanjivati broj školskih policajaca, već naprotiv da je potrebno povećati ga.

Na pomenutom snimku se vidi kako đaci iz sve snage udaraju jednu učenicu, dok joj jedan od učenka drži ruke kako ne bi mogla da se brani. Sudeći po žamoru koji se čuje na snimku jasno je da je prisutan veliki broj učenika, ali niko od njih nije prišao da pomogne drugarici I da je zaštiti. Jutros su u tehničku školu “Mileta Nikolić” došli policijski službenici kako bi vinovnike događaja pronašli I procesuirali.

Prema nedavno obavljenom istraživanju na uzorku beogradskih škola svaki četvrti osnovac se ne oseća bezbedno u školi, petina njih svakodnevno doživi neki oblik psihičkog zlostavljanja, dok je ne tako mali broj onih koji za to žele da se osvete. Roditelji različito reaguju, od zanemarivanja do odluke da samostalno sprovode pravdu, Zakon propisuje različite kazne u zavisnosti od težine. Sa druge strane jedan policijski službenik obezbeđuje dve ili tri škole, koje su ponekad u potpuno različitim delovima grada, a taj nedostatak se pokušava nadomestiti najavljenim video nadzorom.

Da ne prođe dan i da je stanje po pitanju vršnjačkog nasilja alarmantno pokazuje jučerašnji događaj iz Novog Sada kada je jedan učenik osnovne škole fizički nasrnuo na drugog I izujedao ga, pa je dečak završio u bolnici.

Milos 2Užasno je ono što od jutros gledamo na snimku iz Aranđelovca, ali i što iste stvari gotovo svaki dan možemo da čitamo u dnevnoj štampi. Vršnjačko nasilje je u porastu, često se može završiti i fatalno pa ne smemo raditi na rešavanju posledica koje ono nosi, već sprečavati uzrok. Figura školskog policajca je izuzetno važna jer predstavlja autoritet za školarce, što je nemoguće reći za video nadzor. Ukoliko su oni spremni da besomučno tuku drugaricu iz razreda, šta mislite koliko će proći dok ne onesposobe ili polome nadzorne kamere ?” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS