Beograd, 18.12.2017. Sredinom protekle nedelje Nezavisni polcijski sindikat Srbije (NPSS) odrzao je redovan godišnji sastanak. Sastanku su pored užeg rukovodstva prisustvovali predsednici regiona i predstavnici podružnica, kao i pravni tim NPSS-a i gosti iz Nezavisnog sindikata policije Makedonije.

Sastanak je otvorio predsednik sindikata Miloš Jelenković, koji se na početku osvrnuo na godinu koja je na izmaku i na sve pozitivno i negativno što je zabeleženo u prethodnom periodu. Istaknuto je, sa čim su se i prisutni složili, da će NPSS zadržati svoj dosadašnji stav i odnos sa poslodavcem i da će se i dalje raditi na učvršćivanju dijaloga i očuvanju kredibiliteta, a sve u korist isključivo članova NPSS-a i zaposlenih u MUP-u. Potom se prisutnima obratio zamenik predsednika Živko Radovanović koji je, pored osvrta na prethodni period, istakao da je u narednoj godini planirano otvranje novog regionalnog odbora, čime će se nastaviti grananje strukture sindikata koje priliv članova zahteva. Zahvaljujući prijateljima sindikata planirana je nabavka nove tehničke opreme čime će se olakšati rad regiona i podružnica i samim tim informacije pravovremeno stizati do svih članova.

Pravni tim NPSS-a predstavio je ukratko svoj rad u periodu koji je iza nas. Istakli su da trenutno rade na oko 200 tužbenih zahteva u ostvarivanju prava policijskih službenika. Iako je nezahvalno statistički analizirati nešto na čemu se još uvek radi, pravnici su istakli da je od ukupnog broja disciplinskih postupaka nekih 90% rešeno u korist policijskih službenika, a ostatak se trenutno nalazi na Upravnom sudu. Veliki broj tužbenih zahteva podneli su advokati regiona Istočne Srbije, a odnose se na smenski rad za period od marta do septembra 2014. godine, gde su sudske takse,prema dogovoru,plaćene od strane pravnog tima. Po ovim tužbama prve prvostepene presude se očekuju početkom godine.

Na sastanku su predstavljeni i rukovodioci novih sindikalnih podružnica koji su u Sindikatu prepoznali istinsku borbu za prava policijskih službenika i izrazili želju da i sami daju doprinos svojim zalaganjem. Nakon diskusije prisutnima se obratio i predsednik Nezavisnog sindikata policije Makedonije Goce Delčev Todev koji je predočio da se problemi makedonskih i srpskih policajaca ne razlikuju puno, a da je to i borba za njihovo rešenje upravo ono što je spojilo ova dva sindikata.

Kao što je bilo predviđeno, na kraju sastanka su predstavnici regiona rukovodstvu izneli probleme sa kojima se pojedinačno susreću. Zatim su najistaknutijim pojedincima koji su svojim angažovanjem doprineli radu sindikata uručene zahvalnice.

 Press NPSS