Beograd, 06.01.2018.Da policijski službenici i za praznike brinu o našoj bezbednosti i rizikuju svoje živote pokazuje i jutrošnji incident u Rakovici. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) želi da pohvali reakciju policijskog službenika, ali i da još jednom upozori na veliki rizik kada se redovna policijska patrola upućuje na intervenciju gde su akteri višestruko osuđivana ili psihički labilna lica.

PS Rakovica jutros je pozvao Božidar Jović (1973) kako bi prijavio da za njim postoji potraga i da se on oseća jako anksiozno i da ne zna šta bi mogao da učini. Patrola policije je odmah otišla na adresu, a Jović je policajcima otvorio vrata obučen u pancir i sa pištoljem uperenim u njih. Nakon nekoliko minuta pregovora on se ponovo zatvorio u stan, a policijski službenik je pozvao pojačanje. Pregovarački tim i pripadnici SAJ-a uspeli su da razoružaju i privedu Jovića. Radi se o licu koje je već osuđivano za različita krivična dela.

Svedoci smo nedavno sličnog događaja u Požarevcu koji se tragično završio po policijskog službenika. Srećom i pribranošću policijskog službenika ovoga puta je izbegnuta tragedija. Ovom prilikom pohvaljujemo rad policijskih službenika koji su učestvovali u ovoj akciji. Isto očekujemo i od medija i kompletne javnosti kako za građane ne bi bila stvarana isključivo negativna slika policijske profesije. To je najmanje što možemo da učinimo za one koji i najveće praznike provode radno i brinu o našoj bezbednosti.

„Ovo je još jedan u nizu napada na policijskog službenika i pokazatelj koliko je zapravo ovo teška i rizična profesija. Srećom pa je danas sve uspešno završeno. Mi kao sindikat ćemo u buduće insistirati da policijski službenici budu što bolje i adekvatnije opremljeni kako bi sa manje rizika mogli da sačuvaju svoje i živote naših građana.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS