Niš, 23.01.2018. Od 1. januara ove godine, rešenjem Ministra unutrašnjih poslova, na čelo Policijske uprave u Nišu došao je dosadašnji načelnik pirotske policije Slaviša Virijević. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) ovom prilikom čestita gospodinu Virijeviću postavljenje na novu funkciju.

Do smene prethodnog načelnika niške policije došlo je nakon serije paljenja automobila gradskih funkcionera i policijskih službenika. Obzirom da se radi o jedinoj PU u kojoj nisu raspisivani konkursi za rukovodeća radna mesta, već su ljudi postavljani po nalogu i podobnosti, a ne po stručnosti, očekujemo da će novi načelnik pre svega insistirati na ispravljanju ovog propusta. I to nije jedino na čemu će morati da radi što se tiče rukovodećih pozicija, jer još jedan presedan postoji u ovoj PU – jedan zaposleni obavlja dve rukovodeće funkcije, ali opet ne zbog stručnosti već zbog prijateljskih odnosa sa načelnicima odseka u PU.

Pored ovih kadrovskih problema, ono što već duže vreme muči policijske službenike PU Niš to su privremeni premeštaji koji su se obavljali putem naloga i koji su korišćeni za lične obračune. Verujemo da će ovo pitanje biti rešeno i da će se u buduće postupati u skladu sa Zakonom o policiji. Pored toga, očekujemo da će oštro biti sankcionisani oni rukovodioci koji su svojim nepotizmom ugrozili svoj položaj, odnosno koristeći svoju funkciju neopravdano nagrađivali sami sebe ili svoje bližnje.

Čestitke novom načelniku i, sudeći po onome što ga je dočekalo, neće imati lak zadatak. Očekujemo da će preispitati rad rukovodilaca organizacionih jedinica u ovoj PU i da će u slučaju utvrđivanja propusta iste sankcionisati. Upravo postupanjem po Zakonu o policiji u ovom slučaju će se vratiti poverenje, kako građana tako i policijskih službenika koji časno obavljaju svoj posao.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS