Požega, 10.02.2018. Juče je u Arilju pronađeno beživotno telo policijskog službenika Branka Lukovića (30). Nezavisni policijski sindikat Srbije izražava najdublje saučešće porodici Luković.

Lukovićevo telo pronađeno je juče u njegovom automobilu nedaleko od porodičnog imanja. Policijski službenik koji je bio zaposlen kao saobraćajac u PS Požega oduzeo je sebi život pucavši sebi u glavu iz službenog pištolja. Iza Lukovića su ostala supruga i dvoje maloletne dece.

Razlog zbog kog je policijski službenik sebi oduzeo život za sada nije poznat. U svakom slučaju ovo samoubistvo otvara pitanje psihološke podrške policijskim službenicima, na kojoj je NPSS više puta u ranijem periodu insistirao. Pored svakodnevnog stresa koji svaki posao nosi, policijski službenici se zbog prirode posla dodatno suočavaju sa različitim rizicima. Sve to, pored ekonomsko-socijalnih problema sa kojima se policijski službenici ne retko susreću stvara veliki psihološki pritisak pred kojim pojedini popuste. Iz tog razloga je neophodno da se oformi jaka i nezavisna psihološko-preventivna služba.

Jako je važno da se poveća broj psihologa pri policijskim upravama i da se napravi dobar plan psihološke zaštite i prevencije, kako bi već kod prvih znakova problema stručnjaci mogli da reaguju i da na taj način sačuvamo živote naših kolega. Obzirom da nas očekuje novi Zakon o policiji MUP ne bi smeo da zanemari ovaj detalj, odnosno ne bi smelo bilo šta drugo da se stavi ispred očuvanja života naših kolega“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS