Beograd, 08.03.2018. Danas se obeležava Međunarodni dan žena proizišao kao rezultat borbe za socijalnu, političku i ekonomsku ravnopravnost žena i muškaraca. Nezavisni policijski sindikat Srbije ovom prilikom svim ženama čestita 8. mart.

Prvi javni protest žena dogodio se 8. marta 1857. kada su na ulice Njujorka izašle žene zaposlene u tekstilnoj industriji nezadovoljne svojim radno-pravnim statusom. Nakon toga su osnovale sindikat i protesti su i narednih godina održavani na ovaj dan. Tražile su veće plate, kraće radno vreme i pravo glasa.

Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji ustanovljen je Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin. Prvo obeležavanje ovog praznika bilo je 28. februara 1909. a od 1917. tačno je određen datum i od tada se 8. mart širom sveta obeležava kao praznik žena.

Proslavljanje ovog dana u prvim godinama imalo je jasnu političku konotaciju, a na Zapadu u jednom periodu čak nije ni slavljen jer je povezivan sa komunizmom. Danas je on samo dan žena i proslavlja se darivanjem poklona i cveća nežnijem polu.

Press NPSS