Bor, 11.03.2018. U Boru je juče, nešto posle ponoći, nakon intervencije policije po prijavi pokušaja pljačke došlo do pucnjave. Dva lica su tom prilikom povređena, od kojih jedno teže.

Po prijavi građana da su obijene prostorije “Šumske sekcije” u Boru na lice mesta upućene dve patrole policije PU Bor. Po dolasku do objekta jedan od policijskih službenika je uočio da su ulazna vrata otvorena I krenuo ka njima kako bi ušao u objekat. Iz mračne prostorije na policajca je naišao I.S. koji je posegnuo za predmetom i poprskao policijskog službenika suzavcem u predelu očiju, prilikom čega je ovaj ispalio jedan metak I pogodio napadača. Kolege policajca su odmah reagovale I obojici je ukazana hitna medicinska pomoć, nakon čega je I.S. prebačen u Nišku bolnicu uz pratnju policijskih službenika po nalogu Višeg javnog tužioca iz Bora.

O događaju i njegovom toku upoznati su svi nadležni organi u Boru, a delo će biti kvalifikovano nakon svih utvrđenih činjenica. Podsećanja radi, u skupštinskoj proceduri je u toku rasprava o izmenama i dopunama Zakona o policiji, a jedno od pitanja je i upotreba sredstava prinude na čiju izmenu je i NPSS sugerisao. Ukoliko se osvrnemo na slične slučajeve imamo situacije u kojima su policijski službenici upravo zbog nejasnoća u Zakonu oklevali što je za rezultat imalo ugrožavanje ili oduzimanje njihovih života. Iz tog razloga očekujemo da će se ovom pitanju pristupiti uzimajući u obzir jedini cilj, a to je zaštita života policijskih službenika i svih građana.

NPSS već duže vreme insistira na izmeni Krivičnog zakona i pooštravanju kazni za napadače na policijske službenike. Ovo pitanje je pored inicijative upućene MUP-u, bilo i pred predstavnicima Radne grupe MUP-a. Reakcija resornog Ministra Stefanovića upućuje da će zalaganje NPSS-a imati rezultat. On je istakao da će zatražiti od Ministarstva pravde izmenu zakona kojim će napadači na policijske službenike biti oštrije kažnjeni.

Press NPSS