Kostolac, 20.03.2018. Nezavisni policijski sindikat Srbije najoštrije osuđuje napad na policijskog službenika koji se dogodio u nedelju u popodnevnim satima u blizini Kostolca. Tom prilikom policijski službenik je u samoodbrani upotrebio vatreno oružje i napadača ranio u nogu.

U nedelju popodne policijski službenici PU Požarevac intervenisali su po prijavi za porodično nasilje u selu nadomak Kostolca. Po dolasku patrole na lice mesta J.Z. (37), koji je prijavljen za nasilje nad majkom i bakom, pretio je da će aktivirati eksplozivnu napravu, a potom se dao u beg. Policijskog službenika koji ga je sustigao i pokušao da liši slobode on je napao električnim pendrekom nanevši mu povrede, nakon čega je policajac u samoodbrani pucao u napadača. Obojica su ubrzo medicinski zbrinuti, a protiv J.Z. će pored krivične prijave za nasilje u porodici biti podneta prijava za napad na službeno lice i posedovanje električnog pendreka.

Pre samo nedelju dana svedoci smo sličnog incidenta u Boru, kada je pljačkaš napao policijskog službenika prilikom intervencije i tom prilikom je ranjen jer je policijski službenik ispravno reagovao i zaštitio svoj život. Ovo je pokazatelj da izmene Zakona o policiji koje su u skupštinskoj proceduri moraju da obuhvate i jasno preciziraju upotrebu sredstava prinude, na šta je inicijativom nadležnima sugerisao i Nezavisni policijski sindikat Srbije. Jedino tako, jasnim i preciznim odredbama ovog pitanja nećemo imati situaciju u kojoj će policijski službenik oklevati da upotrebi sredstva prinude, odnosno vatreno oružje i time ugrozi svoj i živote građana koje štiti.

Sindikat je u više navrata tražio izmenu Krivičnog zakona i oštrije pristupanje napadima na policijske službenike, jer smatramo da će se time jasno poslati poruka svim huliganima i kriminalcima da ne mogu očekivati nagradu za napad na državu, već naprotiv najoštriju kaznu. Isto tako, kako su ova dva pitanja povezana uputili smo i sugestije nadležnima kako bi upotreba sredstva prinude bila jasno definisana u okviru novog Zakona o policiji.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS