24.03.2018. Danas se navršava 19 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Agresija 19 zemalja Severnoatlantske alijanse trajala je do 10. juna Kumanovskim sporazumom.

U toku višemesečnog neprekidnog bombardovanja naše zemlje koje je započelo 24.03. oko 20h bombardovanjem kasarne u Prokuplju, poginuo je veliki broj policijskih službenika i Nezavisni policijski sindikat Srbije ovom podseća da se ta žrtva koju su oni i brojni vojnici dali za odbranu otadžbine ne sme zaboraviti. Upravo će najavljeno podizanje spomenika pripadnicima MUP-a pomoći da se sačuva sećanje na živote koje su oni dali.

Tokom 78 dana bombardovanja poginulo je više hiljada ljudi (govori se o oko 4000 ljudi), oko 10 hiljada je ranjeno, a pričinjena je velika materijalna šteta i posledice bombardovanja zabranjenim osiromašenim uranijumom koje i danas osećamo. Poslednji gađani cilj bila je kasarna u Uroševcu, a potpisivanje Kumanovskog sporazuma označilo je prekid vazdušnih napada, ali i povlačenje vojnih i policijskih snaga SRJ sa teritorije Kosova i razmeštanje nekoliko desetina hiljada vojnika KFOR-a.

Današnji dan podseća nas i na to da radnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne štede svoje živote u cilju očuvanja bezbednosti naših građana i njihove imovine. Žrtve koje smo mi dali ne smemo nikad zaboraviti, a onima koji su nam te žrtve naneli ne smemo nikad oprostiti.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS