Šabac, 03.04.2018. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) u proteklom periodu više puta je isticao odnos medija prema policijskoj profesiji koji je, čast izuzecima, uglavnom negativan. Kao sindikat koji štiti prava radnika MUP-a dužni smo da reagujemo i alarmiramo nadležne, jer je nesumnjiv veliki uticaj koji mediji imaju na formiranje javnog mnjenja.

Jedan internet portal juče je plasirao vest zasnovanu na objavi mlade devojke iz Šapca u kom su policijski službenici iz tog grada nazvani monstrumima i optuženi za krivična dela koja su nepojmljiva za razumno ljudsko biće. U tekstu su policijski službenici predstavljeni imenom i prezimenom i propratnom fotografijom jednog od njih, čime je ugrožena njihova privatnost i ozbiljno doveden u pitanje njihov porodični život. Zanimljivo je to da je isti portal to učinio bez ikakve prethodne provere verodostojnosti podataka koje su izneli u javnost, već samo oslanjajći se na objavu i komentar pomenute dovojke. Dakle u cilju senzacionalizma urednici portala zaboravili su prezumpciju nevinosti (ili je ni ne poznaju) i direktno osudili, ne optužili, nekoliko porodičnih ljudi i to samo na osnovu objave na društvenoj mreži.

Svaki ovakav neosnovan medijski linč ima dalekosežne posledice na poverenje građana u policiju, jer se metodom senzacionalizma skreće pažnja isključivo na negativne aspekte veličanjem kriminalaca i huligana. Očekujemo da će nadležni preduzeti potrebne mere kako bi se utvrdila odgovornost za plasiranje neistina. Da li je ovo još jedan oproban put da se stigne do rijalitija ili je posredi nešto drugo, saznaćemo nakon istrage ?

NPSS će stati iza svojih kolega jer je ovo nedopustiv udar na celu policijsku profesiju. Mediji po nepisanom pravilu od kriminalaca prave medijske zvezde, ali nećemo dozvoliti da se to radi na štetu policijskih službenika.Sramno je što se policijski službenici uopšte spominju na ovakav način, koji god da je cilj te mlade osobe, pa očekujemo da će i MUP reagovati.“ Miljan Stević, generalni sekretar Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

milos velikiPolicijski službenici svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi svima nama obezbedili sigurnije okruženje. Nije prvi put da mediji od prestupnika prave žrtve, ali je to zaista nedopustivo. Ne dovodimo u pitanje slobodu govora, ali se mora znati jasna granica kada ta sloboda govora prelazi u jasno ugrožavanje kako jedne profesije, tako i pojedinca.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS