Beograd, 08.04.2018. Pravoslavni vernici danas slave jedan od najvećih Hrišćanskih praznika Vaskrs (Uskrs). Nezavisni policijski sindikat Srbije ovom prilikom svim vernicima čestita praznik.

Vaskrs je praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život (vaskrsenje) tri dana nakon smrti. Isus je razapet na krst i umro na Golgoti na Veliki petak. Vaskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine između 4. aprila i 8. maja, ali uvek mora da bude u nedelju. Tada se završava i najduži i najstroži post, Vaskršnji post koji se još i naziva Časni.

Pripreme za Vaskrs se razlikuju u zavisnosti od podneblja, ali ono što je zajedničko je farbanje uskršnjih jaja. Jaja se farbaju na Veliki petak crvenom bojom koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. Jaje predstavlja simbol obnavljanja prirode i života, a u danima praznika običaj je da se gostima daruje obojeno jaje, a umesto standardnog pozdrava običaj je da se pozdravljamo sa “Hristos vaskrse. Vaistinu vaskrse.” Prvo obojeno jaje se čuva do narednog Vaskrsa i ono se zove „čuvarkuća“.

Nezavisni policijski sindikat Srbije svima koji slave želi srećan Vaskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse.

Press NPSS