Beograd, 26.04.2018. Policijski službenici su samim svojim izborom profesije prihvatili i sve rizike koje ona nosi, ali sa druge strane postoje i trenuci velikog zadovoljstva kada svojim angažovanjem spasu nečiji život. Upravo to zadovoljstvo osetio je i Ivan Damnjanović kada je pre dva dana iz zapaljenog automobila izvukao muškarca i spasio mu život.

Na ulazu u Umku se pre dva dana dogodila saobraćajna nezgoda kada je u putnički automobil udario kamion, a silina udarca je izazvala požar na automobilu. Igrom slučaja nedaleko odatle se našao pripadnik beogradskog odreda Žandarmerije Ivan Damnjanović koji je u tom trenutku bio van dužnosti. On je odmah reagovao i iz automobila izvukao muškarca koji nije bio u stanju da se pomeri. Ubrzo su na lice mesta došli vatrogasci i služba hitne pomoći, a prema rečima očevidaca delovi automobila su odleteli nekoliko metara oko mesta sudara. Obzirom da je automobil zahvatio požar svaki trenutak je bio dragocen i upravo pravovremena reakcija Žandarma je spasla jedan život.

Jedna od osnovnih karakteristika policijskog posla jeste da policijski službenici rizikuju svoje živote u cilju očuvanja bezbednosti građana i njihove imovine. Međutim, jedna od činjenica koja se često zanemari jeste da je policijski službenik 24h u službi građana, bio on na dužnosti ili ne, što veliki broj slučajeva i pokazuje. To pre svega čine mediji senzacionalistički ističući u prvi plan negativnosti i optužujući policijske službenike pre nego što se i dokaže njihova krivica za bilo šta.

Sve pohvale za brzu reakciju našeg kolege kojom je spašen jedan život. Uvek ističemo da medijski prostor i te kako zaslužuju pozitivni primeri i angažovanja policijskih službenika, jer je uloga koju imaju u očuvanju naše celokupne bezbednosti jako velika. Ponosni smo što u našim redovima rade časni i pošteni policajci koji ovu profesiju podižu na jedan viši nivo.“ Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS