Beograd, 07.05.2018. Projekat državne gradnje stanova za policiju, vojsku i službe bezbednosti po ceni od oko 500 evra po kvadratnom metru sve je bliži cilju. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) još 2007. godine napisao je projekat „Policajac u svom stanu“, koji tada nije naišao na odobravanje čelnih ljudi MUP-a.

Kako je krajem prošle godine najavljeno u šest gradova u Srbiji planirana je gradnja povoljnijih stanova za pripadnike bezbednosnog i odbrambenog sektora. Samo u MUP-u, prema okvirnim procenama, 22.000 zaposlenih nije stambeno obezbeđeno. Veliki broj njih svakodnevno prelaze po nekoliko stotina kilometara kako bi stigli na svoje radno mesto. Upravo iz tog razloga NPSS je napravio projekat „Policajac u svom stanu“, a za isti je tek 2013. godine formirana zajednička radna grupa za izradu studije izvodljivosti projekta po nalogu tadašnjeg Ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića.
Zastoj u procesu realizacije prekinut je nekoliko meseci po dolasku Ministra Stefanovića na tu poziciju, kada je državni sekretar Miličković radnu grupu obavestio da dalji rad po ovom projektu preuzima Vlada Srbije. Raduje činjenica da je, bez obzira na protok vremena, naša ideja nadomak ostvarenja.

NPSS pozdravlja odluku državnog rukovodstva koje je prepoznalo važnost rešavanja stambenog pitanja velikog broja policijskih službenika i njihovih porodica. Stanovi će se graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju, a to neće samo značiti krov nad glavom za pripadnike policije i vojske, već i povećan obim posla za građevinsku industriju. Na jednostavnom primeru finansiranja stana od 60m2 to bi izgledalo ovako:
– 500 evra po m2
– 30.000 evra vrednost stana
– 3.000 evra subvencioniše država
– 0,5% kamata na kredit države
– 3.000 evra bi učestvovao kupac
– 24.000 evra kredit banke
– 125 evra rata na kredit banke prvih 25 godina
– 50 evra je rata na kredit države poslednjih pet godina.
Sve to bi značilo da rata kredita bude daleko manja nego zakup stana, što će značajno rasteretiti kućni budžet.

Podržavamo ovu ideju, naročito imajući u vidu da smo i sami, kao sindikat, već dugo ukazivali na mogućnost rešenja i ponudili konkretan projekat. Tada smo u pregovorima sa jednom od banaka dobili ponudu učešća u projektu sa 80 miliona evra na 10 godina, međutim tadašnji Ministar Jočić je kategorički odbio uz obrazloženje da ne želi da gradi stanove za policiju. Konačnom realizacijom projekta veliki broj policijskih službenika će dobiti mogućnost da sebi obezbedi siguran krov nad glavom, a lokalna zajednica svog policajca.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS