Kula, 14.05.2018. Nezavisni policijski sindikat Srbije najoštrije osuđuje napad na policijske službenike koji se za vikend dogodio u blizini Kule. Jasno je da u ovakvim situacijama svaka podrška znači, ali od samih osuda nema mnogo koristi i iz tog razloga od nadležnih zahtevamo hitnu reakciju po pitanju ovakvih slučajeva.

Policijski službenici iz PS Kula izašli su po prijavi građana da se u selu Sivac kreće čovek sa nožem i motkom u rukama. Odmah po dolasku patrole muškarac je prvo oštetio službeno vozilo, a zatim i nožem ubo jednog od policajaca nakon čega je pobegao. Nova patrola policije ga je ubrzo pronašla, ali je on ponovo prilikom hapšenja ubo jednog policajca i sebi naneo povrede u vidu posekotina. Sva trojica su ubrzo medicinski zbrinuta, a policijski službenici se oporavljaju u bolnici. Jedan od povređenih policajaca je i komandir PS Kula.

Kod svakog ovakvog i sličnog napada prvo se čuju osude napada, a zatim se ništa konkretno ne preduzme. Čovek koji je u Kuli napao policijske službenike i ranije je bio sumnjičen za napade nožem. Očigledno je da u našem pravosudnom sistemu postoji određena “blagonaklonost” prema pojedinim krivičnim delima. Nije redak slučaj da su napadači na policijske službenike višestruki povratnici i da čak i tada budu “nagrađeni” minimalnim kaznama.

Sa druge strane imamo problem opravdanosti upotrebe sredstava prinude za policijske službenike. I tu imamo slučajeve kada je policijski službenik postupio u skladu sa pravilima službe i zaštitio svoj i živote građana, a kasnije upotreba sredstava prinude okarakterisana je kao neopravdana. Upravo to izaziva dozu nesigurnosti kod policijskih službenika i imamo situacije poput ove u selu Sivac.

Hitno se mora reagovati kako ovakvi naslovi ne bi punili stranice dnevne štampe. Više puta smo tražili pooštravanje kaznene politike za napadače na policijske službenike. To i jasno i precizno definisana upotreba sredstava prinude u velikom stepenu bi mogli da utiču na smanjenje ne samo napada na policijske službenike, već i broja krivičnih dela uopšte.” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS