Beograd, 23.05.2018. U Skupštini Srbije u toku je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova u nekoliko gradova Srbije za pripadnike snaga bezbednosti. Projekat „Policajac u svom stanu“ napisan 2007. godine od strane Nezavisnog policijskog sindikata Srbije uprkos neodobravanju tadašnjih čelnika MUP-a, konačno se nalazi pred realizacijom.

Na pomenuti Predlog zakona podneto je 619 amandmana, a ukoliko bude usvojen izgradnja prvih stanova, oko 1500, za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti počeće u avgustu u Vranju, Kraljevu i Nišu gde su već spremne lokacije. Gradnja u više gradova Srbije predviđena je sa ciljem decentralizacije, ali i prema proceni da se upravo u tim mestima nalazi veliki broj pripadnika snaga bezbednosti. Od oko 30 hiljada pripadnika koji nemaju rešeno stambeno pitanje, do sada je, prema istraživanjima, oko 18 hiljada iskazalo zainteresovanost za kupovinu ovih stanova stanova. Kako je Zakonom predviđeno i penzionisana lice iz ovih oblasti će moći da kupe stanove po ceni od 500 e po kvadratu, a za sada je zainteresovano oko hiljadu njih.

Projekat „Policajac u svom stanu“ bio je prvobitno zamišljen kako bi bilo rešeno stambeno pitanje kolega koji svakodnevno prelaze po nekoliko stotina kilometara do svog posla, ali će podizanjem na ovaj nivo značajno podići životni standard pripadnika snaga bezbednosti. Pored smanjivanja socijalnih razlika, projekat će pokrenuti privredu, odnosno minimum 35 industrijskih grana biće angažovano.
Sve polemike su prihvatljive, ali smatramo da niko ne treba da dovodi u pitanje zašto se to prevashodno radi za pripadnike bezbednosnih službi. Radi se o ljudima čiji posao ne podrazumeva samo privilegije, kako to neki vide, već i brojne specifičnosti i poteškoće koje nužno podrazumevaju rizik života, a ovo je jedan od načina da im se društvo i država oduže.

Zaista je velika stvar što je jedan konkretan projekat našeg sindikata na pragu ostvarenja, a naročito je značajno to što ovaj model, kako su najavili poslanici, može da se primeni i na druge kategorije. Istovremeno najavljeno je da će se u međuvremenu razmotriti izgradnja i u drugim gradovima, u skladu sa potrebama. Sa druge strane, ukoliko do toga ne dođe trebalo bi omogućiti zainteresovanim kolegama da pod istim uslovima mogu da kupe stanove u svojim mestima. ” Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS