Novi Pazar, 24.05.2018. Nezavisni policijski sindikat Srbije najoštrije osuđuje napad na policijske službenike koji se dogodio prilikom intervencije u Novom Pazaru. Još jednom ističemo neophodnost pooštravanja kaznene politike i pozivamo pravosudne organe da adekvatno reaguju.
Napadi na policijske službenike razlikuju se od slučaja do slučaja, ali skoro svima im je zajednička jedna karakteristika – napadači su višestruki povratnici koji se oglušuju o naređenja, prete smrću i samouvereno napadaju predstavnike države. Svaki počinilac krivičnog dela biva prvobitno procesuiran od strane Ministarstva unutrašnjih poslova uz adekvatnu krivičnu prijavu. Međutim, onog momenta kad izađe iz nadležnosti Ministarstva biva drugačije tretiran.

Naime, juče u kasnim popodnevnim satima po prijavi policijske službenice da je prilikom patrolne delatnosti jedan muškarac napada i vređa, na lice mesta su izašli plicajci PU Novi Pazar. Odmah po dolasku policijski službenici su se legitimisali i od lica zatražili da pokaže neki lični dokument što je on odbio i istima uputio niz uvreda i pretnji. Kako se muškarac oglušio o sva naređenja policajaca oni su ga savladali uz upotrebu sredstava prinude. Tom prilikom on je napao policijske službenike i jednom naneo lakše telesne povrede u vidu rasekotine na licu, a drugom je zadao udarac u predelu prepona. Pored opiranja hapšenju, lice koje je kasnije identifikovano kao M. M., više puta je pokušalo da se samopovredi, a policijskim službenicima je tokom cele intervencije, ali i pri dovođenju u PS pretio smrću, bacanjem bombe i ubistvom snajperom.
Milos 2U pitanju je višestruki povratnik, dobro poznat po svom devijantnom ponašanju i već privođen zbog napada.

Sa druge strane tu su huliganske grupe, koje pored međusobnih sukoba bez mnogo uzdržavanja napadaju policijske službenike. Upravo to se juče dogodilo na naplatnoj rampi „Nais“ kada su se sukobile dve navijačke frakcije, gde su prilikom intervencije povređeni policijski sllužbenici.

Apelujemo na pravosudne organe da hitno pooštre kazne za napade na policijske službenike, jer je napad na policajca napad na državu. Svako ko ne preza da napadne državu usudiće se da napadne bilo koga.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS-a.

Press NPSS