Beograd, 27.05.2018. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova danas proslavljaju slavu Sv. Trojica i Dan policije. Centralna manifestacija održava se na platou ispred Doma Narodne skupštine. Nezavisni policijski sindikat Srbije svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova čestita praznik uz želju da im svakodnevni posao i intervencije donesu što manje stresa.

Više od dva veka pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti građana Srbije. Dan MUP-a i Dan policije obeležava se u znak sećanja na prvi sukob srpske Žandarmerije sa Turcima 1862. godine na Čukur česmi u Beogradu. Prvi ministar srpske policije bio je Jakov Nenadović, koji je na toj dužnosati bio od 1811. godine do 1813. godine. Kroz istoriju javna bezbednost Srbije, a samim tim i policijska služba pretrpela je brojne promene, ali je ostala stub održanja javnog reda i mira.

Ovogodišnja celodnevna manifestacija je počela tradicionalnim svečanim defileom Knez Mihajlovom ulicom uz prisustvo konjičke čete Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije, Mađarske i Češke. Prvobitno će građani i deca u Pionirskom parku i na Trgu moći da se upoznaju sa radom pripadnika različitih jedinica MUP-a kako bi se još jednom podsetilo na cilj projekta „Policajac u zajednici“. Zatim će centralna proslava biti održana ispred Doma Narodne skupštine gde će se svečanim defileom prisutnima predstaviti pripadnici svih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova. Po prvi put ove godine, proslava će se završiti koncertom na Kalemegdanu.

Press NPSS