Beograd, 07.06.2018. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) pozdravlja napore nadležnih da se osnovci i njihovi roditelji informišu i edukuju o svim opasnostima koje vrebaju naše najmlađe. U okviru koncepta policajac u zajednici završen je pilot projekat „Program osnaživanja porodica za roditelje i mlade uzrasta 10-14 godina“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je ovaj projekat u saradnji sa Kancelarijom UN za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC), uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prvi je uspešno završen u OŠ „Svetozar Marković“ na Vračaru. Ispred MUP-a učesnicima je sertifikate podelio direktor policije, koji je istakao da je cilj Minstarstva da najmlađima obezbedi zdravo i bezbedno okruženje.

Program je osmišljen u cilju razvijanja zdravih stilova života i pomoći ranim adolescentima da se odupru negativnom pritisku vršnjaka i preventivno deluje na probleme u ponašanju mladih. Roditeljima i učenicima su pomoć kroz program pružili pripadnici Uprave kriminalističke policije i školski psiholozi, a on će nakon probne faze biti dostupan svim školarcima u Srbiji.

U vremenu kada je vršnjačko nasilje u porastu i kada se granica onih koji prvi put probaju narkotike spustila na osnovce veliku važnost ima ovakav jedan vid edukacije, kako bi i deca, ali i njihovi roditelji znali sa čime sve mogu da se suoče. Različiti nekontrolisani sadržaji koji su na internetu dostpuni mladima, a koji znatno utiču na njihovo ponašanje I veliki broj novih narkotika na tržištu ono su što trenutno jako utiče na njihovo kvalitetno odrastanje. Iz tog razloga Ministarstvo unutrašnjih poslova je pronašlo način da iz svog ugla doprinese većoj bezbednosti mladih.

Press NPSS